Brusel zablokoval transakcie Rusov za zhruba 200 miliárd eur

Belgicko tiež zmrazilo 2,7 miliardy eur v aktívach sankcionovaných Rusov.

05.04.2022 18:34
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počúva guvernéra Petrohradu Alexandra Beglova počas ich stretnutia v Kremli v Moskve 1. marca 2022.
debata (4)

Belgicko od uvalenia ekonomických sankcií na Rusko zablokovalo transakcie v hodnote 196,4 miliardy eur a zmrazilo 2,7 miliardy eur v aktívach sankcionovaných Rusov. Ako referuje spravodajský web CNN, oznámil to belgický minister financií Vincent Van Peteghem. Belgické ministerstvo financií uviedlo, že zmrazené aktíva patria 877 ľuďom a 62 subjektom, ktoré sú na európskom sankčnom zozname.

elektrina, poistky, elektrikár Čítajte viac Na Slovensku končí ďalší dodávateľ energií. Čo bude s klientmi?

Okrem toho belgickí colníci prehľadali od uvalenia sankcií aj 23 191 kontajnerov v belgických prístavoch. Počas týchto kontrol bolo zistené porušenie v prípade troch kontajnerov, ktorý obsahoval „luxusné výrobky“. V prístave v Bruggách navyše čaká na kontrolu 1000 luxusných vozidiel. Ako dodáva ministerstvo, sú to zásielky z krajín mimo EÚ pre ruských zákazníkov a v čase uvalenia sankcií už boli na ceste.

„Finančné sankcie voči Rusku už dnes majú veľký vplyv,“ povedal Van Peteghem, ale varoval, že „ruský režim zjavne nezastavil brutálnu inváziu a neľudské vojnové scény“. „Preto by sme nemali váhať a presadiť piaty balík sankcií,“ dodal. Van Peteghem tiež vyzval všetky členské štáty EÚ, aby veľmi prísne dodržiavali opatrenia tak, ako to robí Belgicko.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #sanckie #vojna na Ukrajine