Putin ťaží z vysokých cien energií. Ropa mu môže priniesť dodatočných 10 miliárd dolárov

Rusko očakáva, že vďaka vysokým cenám ropy zaznamená v apríli z predaja energií dodatočné príjmy na úrovni takmer 10 miliárd dolárov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

05.04.2022 15:51
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (64)

Západné štáty uvalili na Rusko po útoku na Ukrajinu rozsiahle sankcie, ktoré zasiahli prakticky všetky sektory vrátane finančného. Na dodávky ropy a plynu však zatiaľ Európska únia sankcie neuvalila, keďže je od ruských energií stále do veľkej miery závislá a alternatívne dodávky nestačia.

Sankcie predbežne zablokovali prístup Moskvy k zhruba polovici zlatých a devízových rezerv, ktorých celková hodnota dosahuje približne 640 miliárd dolárov (581,55 miliardy eur). Vláda pritom prisľúbila ďalšie sociálne príspevky a pomoc firmám, navyše musí zabezpečovať obsluhu domáceho a zahraničného dlhu.

Rusko, Ukrajina, Putin Čítajte viac ANALÝZA: Čo sa stane, ak Putin zastaví plyn a ropu? Vypočítali, ktorú krajinu to zasiahne najviac

Ministerstvo financií v utorok uviedlo, že za marec zaznamenalo Rusko z predaja energií o 302 miliárd rubľov menej, než predpokladal pôvodný plán, pričom ako dôvod uviedlo nižší než očakávaný predaj plynu. Pôvodný plán predpokladal dodatočné príjmy vďaka vyšším cenám ropy na úrovni 790 miliárd rubľov.

Za apríl teraz ministerstvo očakáva, že vďaka vyšším cenám ropy dosiahnu dodatočné príjmy z predaja energií 798,4 miliardy rubľov. To predstavuje približne 9,6 miliardy dolárov.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine