Europoslanec Šimečka o plyne za ruble: Putin je zúfalý, tak začal vydierať. Nesmieme mu ustúpiť

Ruský prezident Vladimir Putin sa prerátal, vôbec nerátal s rýchlymi a bezprecedentne silnými sankciami zo strany EÚ, a teraz zo zúfalstva siaha po obyčajnom vydieraní - kontrakty na dodávky plynu sú predsa podpísané a platné, tvrdí v rozhovore pre Pravdu slovenský europoslanec a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska. Podľa neho je dôležité, aby sme mu teraz neustúpili, inak boli všetky doterajšie obete celkom zbytočné.

03.04.2022 19:15
Michal Simecka Dominik Jursa Foto:
Michal Šimečka

Európska komisia predstavila návrh opatrení, ktorými chce zasiahnuť proti nevídaným cenám plynu a zároveň sa odkloniť od ruského plynu. Jedným z opatrení je spoločný nákup plynu. Kedy by sa mohol uskutočniť prvý nákup?

Z návrhu vyplýva, že prvý spoločný nákup by sa mohol uskutočniť najskôr v máji, ale zároveň to musí byť tento rok, aby bol splnený stanovený spoločný cieľ naplnenia zásobníkov v celej EÚ, vrátane Slovenska, na 80 percent.

Vyzerá to tak, že európske štáty vyjednávajú s kadekým, aby im dodali plyn – trebárs Katar, Nórsko, USA, a iné mimoeurópske krajiny. Nepripomína vám to takú bitku, že sa snažia štáty urvať pre seba čo najviac, ako sa len dá?

Celý návrh Komisie je postavený na solidarite, a na tomto koordinovanom postupe sa dohodli už lídri vo Versailles. Plyn by sme mohli nakupovať spoločne, vďaka našej enormnej nákupnej sile tým docielime zníženie cien, namiesto ich zvyšovania konkurenčnými ponukami. To veľmi pomôže krajinám, ktoré majú zásobníky naplnené menej – rozdiely sú v desiatkach percent.

Zároveň sa ukazuje, že koordinovaný postup je to jediné, čo na Putina funguje. Tak ako rýchlo a jednotne prijaté sankcie účinne zvyšujú ekonomický tlak na jeho režim, spoločným nákupom plynu vyrážame Putinovi z ruky to, čo dlho považoval za svoju najsilnejšiu geopolitickú zbraň.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík o ruskom plyne: Keď je tu podmienka platiť v rubľoch, tak plaťme

Evidujete aj nejaké iné snahy či plány okrem už predstavených krokov EK v rámci diverzifikácie zdrojov ropy a plynu z Ruska?

V EÚ existujú hlasy, ktoré volajú po prechode na skvapalnený plyn a dobudovaní infraštruktúry na LNG zo Španielska cez Francúzsko do celej Európy. Španieli majú veľkú sieť terminálov aj podmorský plynovod z Alžírska. My však musíme vnímať realitu klimatickej krízy, a ďalšia podpora fosílnych palív by bola krokom späť. S kolegami z frakcie Renew Europe, v ktorej sú europoslanci za PS, sme vyzvali Komisiu, aby naša odpoveď na túto krízu bola v súlade so záväzkami z Parížskej dohody a aby sa ešte väčšmi podporilo budovanie kapacít na energiu z obnoviteľných a zelených zdrojov.

Čo by sa dalo ešte viac urobiť?

Ak sa nebudeme zameriavať na infraštruktúru pre fosílny plyn, uvoľnia sa nám obrovské zdroje na podporu obnoviteľných zdrojov energie, energetické úspory napríklad prostredníctvom zelenej obnovy budov, či zavedenie priamej finančnej podpory ľudí prostredníctvom klimatického šeku. Ten ako riešenie navrhuje Progresívne Slovensko, aby ľudia za tranzíciu nezaplatili privysokú cenu.

Ak sme ešte stále civilizáciou postavenou na dôvere vo fakty a vedu – ktorá bije na poplach a dáva nám na zastavenie klimatickej krízy len niekoľko rokov – tak pre nás nemôže existovať iná cesta.

Myslíte si, že je projekt Nord Stream 2 definitívne pochovaný?

Od začiatku svojho mandátu ostro vystupujem proti Nord Streamu, ktorý Nemecko pretláčalo napriek jasne formulovanej nevôli európskych partnerov. Dnes už si však z viacerých dôvodov neviem predstaviť, že by sa ešte pokúšalo o jeho obnovenie.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič: Sulík má obiehať krajiny a vybavovať plyn, DPH neznížime, ale prídeme s novou pomocou

Jednak Putin naďalej bezcitne bombarduje civilistov a nedáva žiadny dôvod pre uvoľnenie sankcií, jednak nie je projekt kompatibilný s dlhodobými ambíciami EÚ – energetickou nezávislosťou a odchodom od fosílnych palív.

Putin chce platby za plyn iba v rubľoch, ako tento jeho krok čítate?

Nerobme si žiadne ilúzie. Putin sa prerátal, vôbec nerátal s rýchlymi a bezprecedentne silnými sankciami zo strany EÚ, a teraz zo zúfalstva siaha po obyčajnom vydieraní – kontrakty na dodávky plynu sú predsa podpísané a platné. Nesmieme mu ustúpiť, inak boli všetky doterajšie obete celkom zbytočné.

Čo by sa stalo, ak by Putin naozaj uzavrel kohútiky s plynom? Čo by sa dialo potom, mala by EK nejaké mimoriadne zasadnutie, má na toto vôbec nejaké krízové plány?

V prvom rade si vôbec nie som istý, že sa Putin k tomuto kroku odhodlá. To nie je jednosmerný akt, ktorý by Rusko nijako nezasiahol. Naopak, prišiel by o miliardy eur, čo by po ochromení sankciami a pri mesiac zatvorenej burze s najväčšou pravdepodobnosťou ruskú ekonomiku úplne položilo. Takisto technicky nie je možné, aby Rusko plynové kohútiky nadlho uzavrelo bez toho, aby nepoškodilo svoje vlastné ťažobné polia.

Samozrejme, musíme byť pripravení na všetko. Naším plánom sú práve spoločné nákupy, ktoré po dohode lídrov pripravuje pracovná skupina. Verím, že do ďalšej vykurovacej sezóny to zvládneme.

Ako nám na Slovensku pomôže nové plynové prepojenie s Poľskom?

Slovensku by najviac pomohlo, ak by sme dnešnú závislosť na ruskom plyne nemuseli nahrádzať novou závislosťou od inej krajiny. Aj preto potrebujeme investovať do prechodu na obnoviteľné zdroje energie. Tu totiž nejde len o nevyhnutnosť z pohľadu zachovania planéty pre budúce generácie, ale aj o príležitosť posilniť našu sebestačnosť v strategicky dôležitej oblasti.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Expert na dôchodky Šebo: Reforma penzií je na stole, prichádzajú zásadné zmeny, aké sú to?

Bolo by dobré, keby naprieč politickým spektrom existovala zhoda, že je to v našom záujme. Mrzí ma, že ostatné politické strany na Slovensku pohľad PS nezdieľajú.

Aké kroky môžu podniknúť takpovediac „na vlastnú päsť“ Slovensko?

Vládu možno pochváliť za to, že na hroziaci výpadok plynu dokázala rýchlo zareagovať dovozom skvapalneného plynu cez Chorvátsko, čo upokojilo domácnosti aj podniky. To je však len krátkodobé riešenie.

Pri minulotýždňovom hlasovaní o vyhlásení klimatickej núdze a záväzkoch k prechodu na bezuhlíkovú ekonomiku vládna koalícia znova ukázala, že nie je schopná uvažovať nad situáciou v dlhodobom horizonte a širších súvislostiach. Jej poslanci zákon zhodili zo stola so zdôvodnením, že nemôžu podporiť návrh Progresívneho Slovenska, akoby si neuvedomovali, že tu nejde o malicherné politické hry.

Je najvyšší čas, aby pochopili, že energetickú nezávislosť nám môže garantovať jedine zelená energia, ktorú dokážeme vyrábať na Slovensku.

Alebo treba odstrihnutie sa od ruských zdrojov koordinovať výlučne v koordinácii s európskymi partnermi?

Skutočne nemáme dôvod na to, aby sme bočili od spoločnej európskej stratégie. Spomeňme si na chaos, ktorý v Európe zavládol, keď si na začiatku koronakrízy členské štáty nakupovali rúška a zdravotnícke pomôcky na vlastnú päsť. Porovnajme to s tým, za aké ceny a v akých množstvách sa Komisii – napriek dlhším počiatočným rokovaniam – podarilo obstarať najlepšie vakcíny na trhu. Ak by si EÚ skutočne zvolila cestu spoločných nákupov, pre malé krajiny ako Slovensko by to bola skvelá správa. Malé trhy, ako je ten slovenský, by si nikdy nemohli vyrokovať také dobré ceny, ako dokáže vyjednať obrovský jednotný spoločný trh EÚ.

Do roku 2050 má byť Európa klimaticky neutrálny kontinent. Prečo sa stále dávajú miliardy do infraštruktúry s fosílnymi palivami? Aj napríklad do LNG terminálu na Dunaji.

Dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050 nie je náhodným cieľom, ktorý si vymyslel akýsi “úradník z Bruselu” – naopak, opiera sa o široký vedecký konsenzus a je jedinou cestou von z klimatickej krízy, ktorá ohrozuje naše prežitie na tejto planéte a už dnes má katastrofálny vplyv na poľnohospodársku produkciu či verejné zdravie. Ďalší rozvoj akejkoľvek fosílnej infraštruktúry preto nedáva žiadny zmysel, a s kolegami europoslancami za PS sme od začiatku proti nemu.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #plyn #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Michal Šimečka