Putin chce Západu vrátiť úder, pohrozil zavretím kohútikov s plynom. Čo chce dosiahnuť?

Ak nebudú platby v rubľoch, tak nebude ani plyn. Ruský prezident Vladimir Putin dal Európe ultimátum.

02.04.2022 09:24
Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.

Vo štvrtok večer podpísal dekrét, podľa ktorého budú musieť odberatelia plynu od 1. apríla, teda od piatka, platiť za dodávky plynu v rubľoch. Niektorí lídri západných krajín sa už voči tomuto kroku ohradili a považujú to za vydieranie. Podľa nich ide o porušenie súčasných zmlúv, v ktorých sa počíta s platbami v eurách.

Putin v televíznom prejave vyhlásil, že ak sa platby nezrealizujú, budú to považovať za neuhradenie záväzkov, čo so sebou ponesie následky. To by podľa neho znamenalo, že súčasné kontrakty budú zastavené. „Nikto nám nič nedá zadarmo a my tiež nemienime robiť charitu,“ vyhlásil v televíznom prejave.

Peter Kažimír Čítajte viac Prídu dva roky, aké si Slovensko nepamätá. Ostal už len zlý a ešte horší scenár, predpovedá Kažimír

Domácnosti, firmy či bežní ľudia si ešte živo pamätajú situáciu z mrazivého januára 2009, kedy k nám prestali prúdiť dodávky s ruským plynom. Výroba fabrík sa musela zastaviť, aby bol dostatok plynu pre kritickú infraštruktúru. Každý deň sme prichádzali zhruba o 100 miliónov eur. Odhadovaná strata pre slovenskú ekonomiku počas 11 dní dosahovala až jednu miliardu eur. Aj preto verejnosť pozorne sleduje, ako sa situácia teraz vyvinie.

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida upokojuje, že zatiaľ by nemala byť situácia nijako kritická pokiaľ ide o požiadavku platiť za plyn v rubľoch. „Ak by malo ísť len o povinnosť európskych zákazníkov vymeniť eurá za ruble na účte Gazprombanky, tak ide v podstate len o technikáliu,“ tvrdí pre Pravdu. Problémom by podľa neho nastal, ak by sa takýmto krokom zasahovalo do cenového vzorca dohodnutého v zmluvách.

Putin chce Západu vrátiť úder

Systém by mal fungovať tak, že ruská banka Gazprombank pre každého zákazníka otvorí dva účty. Jeden účet bude v zahraničnej mene a druhý v ruskej mene. Zákazníci by mali najskôr zaplatiť za plyn v zahraničnej mene. Následne dajú banke oprávnenie, aby túto menu predala za ruble, ktoré sa prevedú na druhý účet. Odtiaľ potom poputujú na účet ruského plynárenského gigantu Gazprom. Plyn sa podľa dekrétu tak formálne zaplatí z rubľového účtu.

Čo chce týmto krokom Putin dosiahnuť? V ekonomickej rovine by to mohlo byť posilnenie rubľa. Ten sa však už medzičasom vrátil takmer na svoju pôvodnú hodnotu spred začiatku vojenskej agresie. Rozhodnutím centrálnej banky totiž musia ruské firmy, vrátane Gazpromu, meniť 80 percent svojich príjmov v zahraničnej mene na ruble, čo ruskú menu posilňuje. Ostáva teda druhá, teda politická rovina.

Analytik Rabobank Bas van Geffen upozorňuje, že je to odpoveď Putina na európske sankcie proti Rusku a podporu Ukrajiny. Inými slovami má ísť o snahu Kremľa vrátiť úder Západu za pomoc Ukrajine a zavedenie bolestivých sankcií. Keďže rubeľ je možné získať len prostredníctvom sankcionovanej ruskej centrálnej banky, tak to bude znamenať len dve možnosti. „Buď to prinúti Západ, aby sa vyhýbal vlastným sankciám, alebo to bude koniec dodávok ruského plynu do Európy,“ povedal Bas van Geffen pre Financial Times. Putinovi tak ide skôr o to, aby prinútil západné krajiny obchádzať vlastné sankcie.

Odborník na energie Morten Frisch zase upriamuje pozornosť na samotnú zmluvu. „Ak dôjde k veľkému sporu v rámci zmluvy o vývoze plynu s Gazpromom, plyn by mal naďalej prúdiť, kým sa záležitosť nevyrieši arbitrážou v Štokholme,“ vysvetlil. Podobné prípady sa už v minulosti arbitrážou v Štokholme riešili. Napríklad zdĺhavý spor medzi Gazpromom a Kyjevom o tranzite ruského plynu cez ukrajinské územie. Gazprom musel na konci roku 2019 zaplatiť Ukrajine takmer tri miliardy dolárov.

Slovensko má záväzky uhradené

Platba za poslednú faktúru za ruský plyn je už uhradená a ďalšie okamžité kroky zatiaľ nie sú potrebné, zareagoval rezort hospodárstva na Putinov krok. Podľa hovorkyne ministerstva hospodárstva Kataríny Matejkovej bude Slovensko postupovať spoločne s ostatnými členskými štátmi Európskej únie. Rezort hospodárstva zároveň intenzívne pracuje na znížení závislosti od plynu z Ruskej federácie.

Objemy dodávok plynu z Ruska sú v súčasnosti nezmenené. Vo štvrtok minulý týždeň sa skončila vykurovacia sezóna, od 1. apríla sa začínajú plniť zásobníky na novo. V súčasnosti sú podľa rezortu hospodárstva plné na 24 percent, čo je približne jedna miliarda metrov kubických. Okrem toho má Slovensko k dispozícii rezervu ďalších 500 miliónov metrov kubických pre kritickú infraštruktúru a chránených odberateľov, vrátane domácností.

„Ak by došlo k reálnemu zastaveniu dodávok plynu zo strany Ruska, Slovensko bude postupovať podľa platnej legislatívy, teda zákona o energetike, ktorý definuje nevyhnutné kroky počas krízovej situácie,“ povedala Matejková pre Pravdu. Slovensko by sa tak začalo riadiť núdzovým plánom.

Vládu pre nedostatočnú stratégiu v prípade výpadku ruských dodávok skritizoval aj predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OľaNO). Vo svojom komentári vyzval k čo najrýchlejšiemu zvolaniu krízového štábu, aby sa začalo pracovať na krízovom scenári v prípade odstávky energetických dodávok. Ku kritike sa pridala aj mimoparlamentná strana Hlas expremiéra Petra Pellegriniho. „Žiadame vládu, aby predstavila verejnosti scenáre ďalšieho postupu vrátane úplnej odstávky importu plynu z Ruska,“ uviedla strana.

V Nemecku panujú obavy

Závislosť Európskej únie od ruského plynu je zhruba na úrovni 40 percent. Lídri EÚ si stanovili za cieľ znížiť spotrebu ruského plynu do konca tohto roka o približne 66 percent a snažia sa nájsť alternatívne zdroje vrátane dodatočných dodávok skvapalneného zemného plynu zo Spojených štátov.

Európska komisia tiež predstavila návrh opatrení, ktorými chce zasiahnuť proti nevídaným cenám plynu a zároveň sa odkloniť od ruského plynu. Spoločný nákup plynu je napríklad jedným z navrhovaných riešení. Takýto krok by bol prospešný aj pre Slovensko, ktoré je limitované vnútrozemskou polohou a ktoré nespravili dostatok opatrení na to, aby sa zbavilo závislosti od ruského plynu.

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Zbohom plyn od Putina. Komisia ukázala, ako sa zbaviť závislosti od Kremľa

Odborníci sa podľa spravodajskej stanice CNN zhodujú, že prerušenie dodávok plynu do Európy je teraz v súčasnosti po podpísaní dekrétu Putinom pravdepodobnejšie, ale nie nevyhnutné. Napriek tomu by akýkoľvek krok Moskvy k zastaveniu alebo veľkému obmedzeniu dodávok spôsobil regiónu obrovský šok.

Nemecku, najväčšej ekonomike regiónu, už teraz hrozí recesia, keďže továrne zápasia s prudko rastúcimi nákladmi na energiu. Energetická expertka a poradkyňa spolkovej vlády Lamia Messari-Beckerová varovala pred následkami zastavenia dodávok plynu. „Ak by prišlo k ochromeniu primárneho priemyslu, spustilo by to reťazovú reakciu, ktorá by sa nedala zastaviť a len ťažko by sa opravovali jej následky,“ povedala pre agentúru DPA.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #plynová kríza #vojna na Ukrajine