Regulátor otvoril debatu, ako znížiť účty za plyn a teplo: Očakáva návrhy aj od verejnosti

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) otvoril verejnú diskusiu o možných krízových opatreniach na trhu s elektrinou a plynom so zameraním na neregulovaný segment dodávky elektriny a plynu. V piatok o tom informoval ÚRSO.

01.04.2022 14:08
Andrej Juris Foto: ,
Na snímke predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris.
debata (3)

Úrad pripravil dokument, ktorý identifikuje problémy súčasného vývoja a zároveň predkladá možné regulačné a legislatívne opatrenia na zmiernenie negatívnych dopadov na neregulovaných odberateľov a účastníkov trhu. Od verejnosti chce ÚRSO získať spätnú väzbu k identifikovaným problémom a navrhovaným riešeniam, prípadne získať podnety na ďalšie možnosti riešení súčasnej situácie na neregulovanom trhu s elektrinou a plynom.

konstiakmin Čítajte viac Obchodník Konštiak: Za olej nám ponúkli neuveriteľnú cenu. Ak Slovák vidí niečo lacnejšie, tak si to kúpi

Vývoj na neregulovaných (veľkoobchodných) trhoch môže mať podľa ÚRSO zásadný negatívny vplyv nielen na koncových odberateľov energií, vrátane regulovaných domácností a malých podnikov, ale aj na dodávateľov elektriny a plynu a prenesene aj na ostatných účastníkov trhu, vrátane spoločností podnikajúcich v prirodzene monopolných činnostiach.

„Zdôrazňujem, že pri hľadaní riešení budeme preferovať vyvážený prístup tak, aby z neho nemali jednostranný prospech iba niektorí účastníci trhu s elektrinou a plynom. Je potrebné zdôrazniť, že prípadné realizované riešenia budú mať za cieľ moderovať a eliminovať negatívne externality krízovej situácie v reálne dosiahnuteľnej miere, so zvážením dopadov na jednotlivé skupiny účastníkov trhu, predovšetkým na koncových odberateľov energií,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Verejná diskusia je otvorená pre orgány štátnej a verejnej správy, regulované a neregulované subjekty v energetike, odberateľov energií, ale aj širšiu odbornú verejnosť. Je možné sa do nej zapojiť zaslaním pripomienok a komentárov k podkladovému dokumentu alebo formuláciou ďalších nových návrhov mimoriadnych opatrení, a to v štruktúre tabuľky zverejnenej na webovej stránke ÚRSO. Tabuľku je treba zaslať na adresu mimoriadneopatrenia@urso.gov.sk najneskôr do 8. apríla.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #ÚRSO #regulácia