Stiahne Putin nemeckú ekonomiku do najhlbšej krízy od druhej svetovej vojny? V Nemecku panujú obavy zo zastavenia ruského plynu

V Nemecku panujú veľké obavy zo zastavenia dodávok ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

01.04.2022 12:01
Olaf Scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz
debata (63)

Ak by Moskva zastavila dodávky plynu alebo ak by Západ zaviedol embargo na ruské energie, Nemecko by sa dostalo do hlbokej krízy, varoval šéf chemického koncernu BASF Martin Brudermüller. Zastavenie dovozu alebo dlhodobý výpadok dodávok plynu a ropy z Ruska by podľa neho spôsobilo nevídané ekonomické škody. „To by mohlo stiahnuť nemeckú ekonomiku do najhlbšej krízy od druhej svetovej vojny,“ uviedol Brudermüller v rozhovore pre Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.

Aj energetická expertka a poradkyňa spolkovej vlády Lamia Messari-Beckerová varovala pred ďalekosiahlymi následkami zastavenia ruských dodávok na najväčšiu európsku ekonomiku. „Ak by prišlo k ochromeniu primárneho priemyslu, spustilo by to reťazovú reakciu, ktorá by sa nedala zastaviť a len ťažko by sa opravovali jej následky,“ povedala Messari-Beckerová pre DPA.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin podpísal dekrét. Od piatka sa musí za ruský plyn platiť v rubľoch

Podľa energetickej divízie Siemensu Christiana Brucha by mal krátkodobý bojkot väčšie negatívne následky pre Nemecko ako pre Rusko. Upozornil, že pre niektoré odvetvia je plyn životne dôležitý. „Zoberme si len sklenársky priemysel. Ak tie zariadenia vychladnú, sú zničené.“

Oceliarsky koncern Salzgitter zasa varoval, že bez plynu sa zastaví produkcia ocele.

Spolkové ministerstvo hospodárstva vydalo včasné varovanie, čo je prvý stupeň z troch v rámci núdzového plánu pre prípad nedostatku plynu. To znamená, že zasadal krízový štáb a pripravil preventívne opatrenia pre prípad zastavenia dodávok. Takisto apeloval na firmy a spotrebiteľov, aby znížili spotrebu.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #plyn #vojna na Ukrajine