Dovoz ruskej ropy Poľsko úplne ukončí do záveru tohto roka

Poľsko podnikne kroky na úplné ukončenie dovozu ruskej ropy do konca tohto roka. Povedal to v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki. Krajina pritom podľa jeho slov už doteraz vo veľkom rozsahu zredukovala svoju závislosť od ropy z Ruska.

30.03.2022 13:43
Benzín Foto:
Ilustračná fotka
debata (15)

Morawiecki na tlačovej konferencii uviedol, že jeho krajina odštartovala najradikálnejší plán v rámci Európskej únie na zbavenie sa závislosti od ruských energetických zdrojov. V utorok Poľsko zakázalo dovoz ruského uhlia a predseda poľskej vlády konštatoval, že dovoz ruského plynu podľa jeho očakávania Varšava zastaví v máji.

Pšenica Čítajte viac Hliník, meď, uhlie, plyn, ropa, nikel, pšenica. Ceny komodít sa šplhajú hore

Poľsko vyzýva ostatné krajiny únie, aby tiež zredukovali dovoz palív z Ruska. Tvrdí, že peniaze za export ropy a plynu sú motorom ruskej vojnovej mašinérie a to by sa malo zastaviť. Morawiecki vyzval Európsku komisiu, aby zaviedla daň na všetky uhľovodíky dovážané z Ruska, aby bol obchod „spravodlivý“.

Poľsko výrazne pokročilo vpred pri rušení závislosti od ruského plynu. V meste Swinoujscie pri Baltskom mori vybudovalo terminál na skvapalnený zemný plyn a teraz ho rozširuje. Prijíma tam plyn z Kataru, USA, Nórska a od iných exportérov. Koncom tohto roka má krajina otvoriť nový plynovod z Nórska cez Baltské more.

Ako sa počíta cena benzínu a nafty?

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #ropa #Rusko