Kremeľ odkazuje Európe: Toto je vojna. Plyn bude za ruble

Zahraničné spoločnosti musia pochopiť, že "ekonomická vojna" proti Rusku zmenila situáciu. To znamená, že musia nakupovať ruble a platiť za plyn v ruskej mene, keďže sa Moskva snaží ochrániť pred sankciami. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

29.03.2022 12:23
Rusko, rubeľ Foto:
Ilustračné foto
debata (261)

Peskov zopakoval, že Rusko nebude vyvážať svoj plyn zadarmo a dodal, že Moskva pracuje na spôsoboch, ako urobiť platby za plyn jednoduché, jasné a praktické, pričom všetky možnosti majú byť hotové do 31. marca.

„Spoločnosti by mali brať do úvahy meniace sa podmienky a absolútnu zmenu situácie, ktorá vznikla ekonomickou vojnou proti Rusku," povedal Peskov.

Ministri energetiky zo skupiny siedmich najbohatších ekonomík sveta (G7) v pondelok odmietli požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „nepriateľské“ krajiny platili za ruský plyn v rubľoch. Vyhlásil to nemecký minister Robert Habeck po pondelňajšom rokovaní so svojimi partnermi zo skupiny G7, ktorej aktuálne predsedá Nemecko.

Ján Pišta Čítajte viac Analytik: Ak by Rusi vypli ropu, čaká nás tankovanie na prídel a štvornásobné ceny

„Všetci ministri (energetiky) G7 sa zhodli, že ide o jednostranné a jasné porušenie existujúcich dohôd," povedal Habeck, nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy novinárom po virtuálnej konferencii s ministrami energetiky G7.

Podľa neho by Putin túto požiadavku nevzniesol, keby nemal pocit, že je pritlačený „chrbtom k múru“.

Ministri „znova zdôraznili, že uzatvorené zmluvy sú platné a spoločnosti by ich mali a musia rešpektovať. Platba v rubľoch je neprijateľná a vyzývame dotknuté spoločnosti, aby nevyhoveli Putinovej požiadavke," uviedol Habeck.

„Putinov pokus rozdeliť nás je zrejmý, ale, ako môžete vidieť z tejto veľkej jednoty a odhodlania, nedáme sa rozdeliť," dodal Habeck, informoval TASR na základe správy AFP.

261 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zemný plyn #Gazprom #vojna na Ukrajine