Obec pri Hrone vyhlásila pohotovosť. Elektrárne chcú odpojiť čističku vôd z rafinérie

Ak sa nenájde riešenie sporu o prevádzke čistiarne odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká v okrese Brezno, sú Slovenské elektrárne – energetické služby (SE-ES) pripravené na konci marca prerušiť dodávky energií pre spoločnosť PTCHEM, ktorá ČOV prevádzkuje, informovala špecialistka komunikácie SE-ES Magdaléna Maruščáková.

29.03.2022 11:17
Bytča, čistička Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Spoločnosť pripomenula, že konštruktívne navrhovali riešenia a predĺžili dobu dodávok elektriny a plynu za dobré slovo. „Nemôžeme na úkor ostatných zákazníkov financovať kolabujúce spoločnosti,“ uviedol konateľ a výkonný riaditeľ SE-ES Martin Kumpan. Ako dodal, spoločnosť na problém i environmentálne riziko upozorňuje už niekoľko týždňov a o riešenie situácie opakovane žiadala Ministerstvo životného prostredia i Ministerstva vnútra.

Ján Pišta Čítajte viac Analytik: Ak by Rusi vypli ropu, čaká nás tankovanie na prídel a štvornásobné ceny

SE-ES eviduje voči prevádzkovateľovi ČOV pohľadávky z titulu neuhradených platieb za dodávku elektriny a plynu ku koncu februára vo výške viac ako 110.000 eur, strata pritom každý deň narastá o ďalších 2000 eur. „Nie sme povinná ani určená osoba, nemôžeme zabezpečovať prevádzku ČOV v areáli Petrochemy Dubová z našich prostriedkov,“ doplnil Kumpan.

Problematická situácia v Nemeckej nastala začiatkom marca, keď PTCHEM z dôvodu nesolventnosti oznámila prerušenie prevádzky ČOV v areáli bývalej rafinérie. ČOV čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, no zabezpečuje aj čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú priamo v areáli Petrochemy Dubová. Pre hroziacu ekologickú katastrofu a možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z odkaliska vyhlásila obec Nemecká mimoriadnu situáciu.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #elektrina #ceny energií