Rubľami za plyn platiť nebudeme, odkázal Kremľu taliansky koncern

Taliansky energetický koncern Eni nebude platiť za ruský plyn rubľami, uviedol jeho šéf Claudio Descalzi na diskusii v Dubaji. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

28.03.2022 14:58
putin Foto: ,
Vladimir Putin.
debata (354)

„Eni nedisponuje rubľami. Kontrakty počítajú s platbami za plyn v eurách a tieto kontrakty by sa museli zmeniť, aby sa zmenili podmienky,“ povedal Descalzi. „Požiadavka Ruska, aby sa za jeho exporty energií platilo rubľami, predstavujú problém pre trhy s energiami, keďže to spôsobuje cenovú volatilitu a je veľmi ťažké platiť v tejto mene,“ dodal.

Descalzi dodal, že Európa nedisponuje vlastnými zdrojmi energie, aby pokryla domáci dopyt. Preto sa bude musieť snažiť zvýšiť dovoz plynu z Afriky.

putin Čítajte viac Putin má veľký plán a myslí si, že so Západom vybabre. Za plyn chce ruble, o čo mu ide?

Taliansko sa usiluje o zvýšenie importu plynu z iných krajín, aby znížilo závislosť od Ruska. V priebehu dvoch mesiacov chce nahradiť približne polovicu ruského plynu, uviedol minulý týždeň taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Di Maio v poslednom čase z tohto dôvodu absolvoval viacero zahraničných ciest, napríklad do Alžírska a Kataru.

Krajiny združené v skupine najväčších svetových ekonomík G7 v pondelok odmietli požiadavku Moskvy, aby za energie dovážené z Ruska platili v ruských rubľoch. Informoval o tom nemecký minister energetiky Robert Habeck. Ako dodal, všetci ministri sa zhodli, že platby v rubľoch sú neprijateľné a dotknuté spoločnosti vyzvú, aby nepristúpili na požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina.

354 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #vojna na Ukrajine