Slovenskí jadroví experti pod Alpami rokovali o vodíkových projektoch

Slovensko a Rakúsko si vymenili skúsenosti v oblasti technológií na výrobu vodíka a v dekarbonizácii. Obe strany si vymenili skúsenosti s pilotnými projektami v oblasti výroby vodíka. „V rámci diskusie boli primárnymi témami povoľovacie procesy, financovanie investícií a prevádzky a širšia vízia a plány,“ informovala hovorkyňa Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS) Miriam Žiaková.

24.03.2022 11:23
Mochovce Foto: ,
Jadrová elektráreň Mochovce
debata (1)

Zástupcovia spoločnosti JESS sa v rakúskom Linzi v spoločnosti Voest Alpine dozvedeli, že dotácia na vodíkové projekty je u našich susedov vo výške 70 %, povoľovacie procesy nie sú prekážkou v priemyselnej výrobe a zamerali sa aj na využiteľnosť elektrolyzéru v podporných službách.

Spoločnosť Voest Alpine v rámci pilotného projektu prevádzkuje so spoločnosťou Verbund a Siemens 8 megawattový elektrolyzér, ktorý je súčasťou ich stratégie na postupné odemisnenie výroby ocele. Využíva sa na výrobu vodíka a súčasne s jeho prevádzkou v spoločnosti pilotne testujú aj poskytovanie podporných služieb.

Andrej Juris Čítajte viac V energiách nastala mimoriadna situácia. Regulátor chystá zásah, ktorý nemá obdobu

Rakúšania primárne testujú schopnosť kontinuálne vyrábať vodík elektrolýzou, pričom vyrobený vodík nie je ďalej špecificky využívaný. Primiešavaný je do koksárenského plynu a ďalej využívaný na výrobu elektriny. „Jeho prípadné využitie napríklad v doprave je predmetom diskusií,“ konštatovala Žiaková.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová elektráreň #jadro #energetika