Pokračovanie článku: Zbohom plyn od Putina. Komisia ukázala, ako sa zbaviť závislosti od Kremľa

Europoslanci: čo robila vláda dlhé roky?

Rezort hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka (SaS) už dlhšie tvrdí, že dlhodobo pracuje na znižovaní energetickej závislosti od Ruska. Podľa hovorkyne ministerstva Kataríny Matejkovej po plynovej kríze v roku 2009 sa podarilo diverzifikovať trate a plyn je možné doviesť na Slovensko prakticky z ktoréhokoľvek smeru. „Za veľmi dôležité považujeme aj čo najskoršie dobudovanie plynového prepojenia Slovenska a Poľska. Ide o severojužné prepojenie Európy, ktoré umožní dodávky plynu z Nórska a cez terminály v Poľsku aj LNG plyn z celého sveta,“ povedala pre Pravdu.

Ministerstvo upozorňuje, že nie je možné zo dňa na deň odstrihnúť sa od ruských energetických dodávok. „Treba si uvedomiť, že Európa by sa vedela odpojiť od ruských dodávok energií v priebehu jedného roka za predpokladu, že by sa znížila spotreba plynu o 15 percent a naplno využili všetky kapacity na LNG,“ povedala s tým, že Slovensko všetky kroky a prípadné rozhodnutia v oblasti energetiky koordinuje s členskými krajinami EÚ.

Exminister financií Ivan Mikloš v rozhovore pre denník Pravda povedal, že treba čo najrýchlejšie, ale zároveň spoločne zastaviť nákupy plynu a ropy z Ruska. Treba tak podľa neho urobiť preto, aby Rusko malo čo najmenej peňazí, z ktorých financuje túto vojnu, kde zabíja civilistov, deti, bombarduje nemocnice či obytné domy.

Exminister financií Mikloš: Putin zničí Rusko, keď zostane na čele, mieru sa nedočkáme

Video

Europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) v stredu upozornil, že Slovensko už dlho vedelo o tom, že Rusko nie je spoľahlivý partner. Podľa neho prechádzajúce a takisto terajšia vláda tieto varovania ignorovali a podporovali našu závislosť od fosílneho plynu. Riešenie je podľa neho v znížení spotreby fosílnych palív, podpore zatepľovania či napríklad využitie miliardy eur z Envirofondu, aby malé firmy a domácnosti mohli znížiť svoju spotrebu a začať využívať aj obnoviteľné zdroje. Ďalším riešením je tiež potreba aj diverzifikovať dodávky. „Tretím riešením je odstrániť byrokraciu, napríklad v rozvoji zelenej energie. To malo byť aj súčasťou podnikateľského kilečka, ale nebolo,“ tvrdí Hojsík a dodáva, že odstrihnúť sa od dodávok z Ruska je nevyhnutnosť.

„Osobne si myslím, že do roka to nebude možné, aby sme sa od ruských dodávok odstrihli,“ povedal europoslanec Robert Hajšel (Smer). Je za čo najrýchlejšie znižovanie ruských dodávok, za podporu obnoviteľných zdrojov a tiež aby sa obnovili dodávky plynu napríklad z Azerbajdžanu. Podľa neho ruské dodávky plynu nie je možné nahradiť len skvapalneným plynom. Je to z dôvodu nízkej kapacity terminálov a tiež, že ďalšie prepravné cesty z terminálov nemáme zabezpečené.

Súčasnú vládu kritizuje za to, že ešte neprišla s konkrétnym návrhom, dokedy sme schopní sa od ruských zdrojov odstrihnúť. „Čakáme na to a tiež na to, aké sociálne dosahy to bude mať a ako sa to bude kompenzovať,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #vojna na Ukrajine #dodávky