Zbohom plyn od Putina. Komisia ukázala, ako sa zbaviť závislosti od Kremľa

Éra ruských fosílnych palív sa blíži ku koncu. Ruská agresia na Ukrajine len urýchli európsky proces odstrihnutia sa od ruských dodávok ropy či plynu. Cieľ skoncovať s ruskými dodávkami bol ešte pred vojnou stanovený na rok 2030. Neskôr sa s postupujúcou ruskou inváziou prejavila vôľa ho znížiť na rok 2027. A v súčasnosti sa už hovorí o tom, že EÚ by mohla ruské dodávky fosílnych palív výrazne obmedziť už do konca tohto roka.

23.03.2022 18:04
Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.

Cieľom novej energetickej stratégie REPowerEU je znížiť dovoz plynu do EÚ z Ruska do konca roku 2022 takmer o dve tretiny. Podľa inštitútu Bruegel denne členské krajiny dokopy platia za ruské dodávky zhruba jednu miliardu eur, čo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi umožňuje financovať vojnu.

Európska komisia preto v stredu predstavila sériu opatrení, ktoré majú zvýšiť energetickú bezpečnosť únie a zároveň zmierňovať vysoké ceny energií. Členské krajiny majú začať urýchlene pracovať na naplnení zásobníkov s plynom, aby mali zodpovedajúce zásoby na nasledujúcu vykurovaciu sezónu. Dvadsaťsedmička štátov tiež v snahe obmedziť ďalší rast cien prichystá spoločné nákupy zemného plynu. Tie majú za cieľ znížiť cenu a uľahčiť prístup k dodávkam z iných krajín, než je Rusko.

Martin Hudcovský, Karol Morvay, Čítajte viac Ekonómovia o sankciách: Nukleárnou zbraňou je úplná obchodná blokáda Ruska

Zásobníky musia byť do zimy plné

V praxi podzemné zásobníky s plynom fungujú tak, že už v jarných mesiacoch sa plyn do podzemného zásobníka vtláča. Potom v zime, keď je väčšia spotreba, sa zo zásobníka ťaží. Ak je zima na konci, začína sa postupné naplňovanie zásobníkov, ktoré trvá až do konca leta. Celý cyklus sa takto opakuje každý rok. Zásobníky sú tak dostatočne plné a prípravné na ďalšiu vykurovaciu sezónu. V ideálnom svete by to malo fungovať takto. Lenže poslednú sezónu sa stalo, že už pred zimou boli zásobníky poloprázdne a štáty dúfali v teplú zimu, aby im plyn v zásobníkoch vystačil až do jari.

Komisia preto chce, aby členské štáty do začiatku novembra naplnili minimálne 80 percent kapacity zásobníkov. Od budúceho roka to má byť pred každou vykurovacou sezónou na úrovni 90 percent. Tie krajiny, ktoré nemajú dostatočné zásobovacie kapacity s plynom, sa majú podieľať na tvorbe zásob v ďalších štátoch, odkiaľ potom budú môcť čerpať plyn. Prevádzkovatelia zásobníkov budú musieť podliehať povinnej certifikácii. V minulosti sa totiž stávalo, že Gazprom v snahe umelo zvýšiť ceny plynu z Ruska udržiaval svoje zásobníky v Európe prázdne.

Celková kapacita podzemných zásobníkov v členských štátoch je 1100 terawatthodín, čo je približne 100 miliárd kubických metrov plynu. Rozdelené sú do 16 zariadení v 18 členských krajinách. Veľkosť jednotlivých zariadení sa výrazne líši. Až 73 percent celkovej kapacity EÚ je sústredených v piatich členských štátoch: Nemecku, Taliansku, vo Francúzsku, v Holandsku a Rakúsku. Ďalšie opatrenie, ktoré by malo zvýšiť energetickú bezpečnosť európskeho bloku a zároveň stlmiť ceny energií, je prísľub Bruselu, že vytvorí tím špecialistov. Ten bude pracovať na zabezpečení spoločných nákupov plynu. Spoločné nákupy majú ďalej znížiť cenu a uľahčiť EÚ prístup k dodávkam z iných krajín, než je Rusko.

„Vytvárame plynovú platformu, kde chceme so všetkými krajinami a hlavnými energetickými firmami koordinovať to, ako budeme diverzifikovať dodávky plynu. Ako ich budeme skladovať a ako zaistíme, aby fungovala solidarita pri využívaní spoločných zásob plynu počas budúcej zimy," vyhlásil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Medzi ďalšie navrhované opatrenia komisie patrí napríklad možnosť pre členské štáty vo vlastnej réžii zastropovať ceny elektrickej energie. Prípadne tiež zaviesť zvláštnu daň na mimoriadne zisky z vysokých cien energií. Slovenská vláda o zastropovaní cien elektriny na nasledujúce roky už rozhodla v predstihu. Výpadky v štátnom rozpočte budú kompenzované zdanením nadmerného zisku Slovenských elektrární a domácnosti sa až do roku 2024 nemusia báť zvyšovania účtov za elektrinu. O návrhoch Európskej komisie budú diskutovať lídri členov EÚ na summite, ktorý sa začína dnes, vo štvrtok. Vo štvrtok sa tiež téma energetickej nezávislosti dostane do Európskeho parlamentu, kde budú europoslanci o nej diskutovať.

Ako chce Európska komisia skoncovať s ruským plynom
  • Návrh Európskej komisie zavádza členským krajinám povinnosť do 1. novembra 2022 zabezpečiť minimálnu úroveň skladovania plynu na 80 % kapacity ich zásobníkov. Táto úroveň sa v nasledujúcich rokoch zvýši na 90 %.
  • Prevádzkovatelia zásobníkov by mali nahlasovať úrovne plnenia vnútroštátnym orgánom a tie budú podávať správy na mesačnej báze eurokomisii.
  • EK je pripravená vytvoriť pracovnú skupinu pre spoločné nákupy plynu na úrovni EÚ. Partnerstvá EÚ s tretími krajinami na hromadný nákup plynu a vodíka môžu zlepšiť odolnosť EÚ a znížiť ceny energií.
  • Spoločný dopyt pracovnej skupine uľahčí prácu a posilní medzinárodné kontakty EÚ s dodávateľmi, čo pomôže zabezpečiť dovoz za dobré ceny ešte pred budúcou zimou.
  • Komisia zdôraznila, že zásobníky plynu sú kritickou infraštruktúrou. Nová povinná certifikácia pre všetkých prevádzkovateľov zásobníkov má zabrániť možným rizikám vyplývajúcim z vonkajších vplyvov na kritickú skladovaciu infraštruktúru. Znamená to, že necertifikovaní prevádzkovatelia sa budú musieť vzdať vlastníctva alebo kontroly nad zásobníkmi plynu v EÚ.
  • S cieľom podnietiť opätovné napĺňanie zásobníkov plynu v EÚ eurokomisia navrhuje zaviesť 100-percentnú zľavu z taríf za prepravu na základe kapacity na vstupných a výstupných bodoch zásobníkov.
  • O návrhoch EK budú diskutovať šéfovia vlád a štátov EÚ na tohtotýždňovom summite v Bruseli (24. – 25. 3.)

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #vojna na Ukrajine #dodávky