Vyhnite sa zdražovaniu energií šetrením. Vymeňte žiarovky a investujte, radí energokonzultant

Možností, ako ušetriť energiu a vďaka tomu aj peniaze, je veľa - od beznákladových až po finančne náročnejšie. Pri zvažovaní, ako začať spotrebu energie znižovať systematicky, je preto vždy rozhodujúce, koľko je domácnosť ochotná investovať, hovorí pre Pravdu Michal Ilovič, energetický konzultant Slovenskej inovačnej energetickej agentúry z poradenského centra Žiť energiou v Banskej Bystrici.

23.03.2022 11:03
siea
Ilustračné foto
debata (1)

Čo môžu domácnosti spraviť, aby ušetrili najviac energií?

Najväčšie úspory energie je možné dosiahnuť zateplením domu, výmenou okien a výmenou vykurovacích zariadení, ktorých výkon by mal byť prispôsobený nižšej potrebe energie po obnove. So znížením nákladov na energiu, môžu pomôcť aj zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Treba však myslieť na to, že tieto zariadenia neznižujú samotnú spotrebu energie a na návratnosť investície má zásadný vplyv, či je domácnosť schopná väčšinu vyrobenej energie spotrebovať.

Kedy sa oplatí napríklad investovať do fotovoltiky?

Pri fotovoltike je dôvodom na kúpu, ak je domácnosť schopná spotrebovať veľkú časť vyrobenej elektriny v lete v priebehu dňa, keď je výroba najvyššia. To je prípad viacpočetných domácností s malými deťmi či domov využívajúcich klimatizáciu. Slnečné kolektory sú výhodnou investíciou pre domácnosti s vyššou spotrebou teplej vody.

obchody nakupovanie ruska pandemia Čítajte viac Top 5 správ týždňa: Zdražovanie sa zrýchlilo, prinieslo sťažnosti aj riešenia, seniori sa hádajú s Krajniakom

Spomínané riešenia sú pomerne finančne náročné. Vedia domácnosti na ne získať dotácie?

I keď práve na tieto „najdrahšie“ opatrenia súvisiace s obnovou domou a modernizáciou zariadení mohli domácnosti možnosť už v minulosti získať finančnú podporu, v roku 2022 sa majú možnosti podpory v tejto oblasti zásadne rozšíriť. Novinkou má byť podpora z Plánu obnovy určená na obnovu rodinných domov. Konkrétne podmienky tejto pomoci plánuje Agentúra životného prostredia zverejniť v priebehu januára 2022. Pre domácnosti, ktoré chcú inštalovať zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, by mali byť k dispozícii aj naďalej poukážky z projektu Zelená domácnostiam. V roku 2022 Slovenská inovačná a energetická agentúra pripravuje už tretie pokračovanie tohto projektu a s príspevkami na slnečné kolektory, fotovoltické panely a tepelné čerpadlá sa ráta aj v ďalších rokoch počas nového programového obdobia európskych fondov.

Sú aj menej nákladné, jednoduchšie možnosti?

Aj pri prevádzke elektrospotrebičov a osvetlenia je niekoľko možností, ako ušetriť. Ak vám dosluhuje desaťročná chladnička alebo mraznička, jej výmenu zbytočne neodkladajte. Momentálne sú v ponuke zariadenia s násobne nižšou spotrebou energie. Rozdiel v spotrebe elektriny môže byť zásadný aj medzi porovnateľne veľkými zariadeniami, ktoré nájdete v obchodoch aktuálnej ponuke. Pri výbere úspornejších spotrebičov pomôžu energetické štítky, prostredníctvom ktorých je možné jednoducho porovnať spotrebu energie, ale aj ďalšie parametre, ako spotrebu vody či dĺžku cyklu pri pračkách a umývačkách riadu. Hoci sú moderné spotrebiče čoraz úspornejšie, ich počet rastie a využívajú sa viac, preto spotreba elektriny v domácnostiach neklesá.

Koľko energie míňame napríklad na osvetlenie?

V bežnej domácnosti sa na osvetlenie sa ešte pred pár rokmi spotrebovalo približne 15 až 20 % elektriny. Dnes je situácia iná, podiel mohol klesnúť aj pod 10 %. Hlavným dôvodom je rozhodnutie Európskej únie, podľa ktorého mal v septembri 2012 skončiť predaj neefektívnych klasických žiaroviek. Tie premieňali na teplo približne 90 % elektriny.

Ukrajina, plyn Čítajte viac Návrat k uhliu, stiahnuté kúrenie. Tri scenáre Európy bez ruského paliva

O čo sú nové žiarovky šetrnejšie?

Momentálne je k dispozícii množstvo úspornejších produktov. Namiesto klasických žiaroviek začali už pred rokmi mnohé domácnosti používať úspornejšie halogénové žiarovky alebo kompaktné žiarivky. Dnes väčšinu ponuky v predajniach jednoznačne zaberajú LED svetelné zdroje, takzvané ledky. Najrozšírenejšie sú LED retrofity, t.j. verzie s päticami, ktoré vedia v svietidlách nahradiť staršie zdroje. Pri LED zdrojoch je veľmi dôležité vybrať správnu farebnosť bieleho svetla. Studenšie farby sa hodia na miesta, kde pracujeme, žltšie farby sú určené na miesta oddychu.

Možností na trhu je veľa. Podľa čoho si máme vybrať vhodnú žiarovku?

Pri výbere finančne optimálneho riešenia, treba okrem prvotných investičných nákladov vždy zohľadniť aj spotrebu elektriny a životnosť svetelného zdroja. Porovnali sme náklady pri klasickej žiarovke, halogénovej žiarovke, kompaktnej žiarivke a LED svetelnom zdroji s rovnakým svetelným tokom. Najdlhšiu životnosť dosahujú kvalitné LED svetelné zdroje. Výrobcovia uvádzajú pri LED svetelných zdrojoch životnosť minimálne 30-tisíc hodín, čo môže byť pri priemernom svietení 5 hodín denne viac ako 16 rokov. Počas tohto obdobia by ste však museli použiť až 30 klasických alebo 6 halogénových žiaroviek či 4 kompaktné žiarivky. Nevýhodou LED zdrojov je, že počas ich životnosti klesá ich svetelný výkon. Na miestach, kde potrebujete veľa svetla, napríklad v kuchyni alebo v kúpeľni, tak môže LED zdroj doslúžiť aj skôr, ako skončí jeho životnosť. Použiť ho môžete na inom mieste, napríklad pre osvetlenie chodby. Po sčítaní obstarávacích nákladov a nákladov na prevádzku z porovnania najvýhodnejšie vychádzajú LED svetelné zdroje a kompaktné žiarivky. Ak vymeníte 42 W halogénovú žiarovku za kompaktnú žiarivku alebo LED svetelný zdroj v priestoroch, kde potrebujete svietiť každý deň v priemere 5 hodín, ročne ušetríte približne 8 až 10 € na nákladoch na elektrinu. Pri výmene 60 W klasickej žiarovky je ročná úspora 15 €. Investícia do výmeny sa v týchto prípadoch vráti za pár mesiacov.

Môžeme očakávať, že drahšie varianty budú aj kvalitnejšie?

Cena LED zdroja je priamo úmerná kvalite. Najlacnejšie riešenia nemusia dosiahnuť prezentované úžitkové parametre a životnosť. Ak investovať do výmeny, tak do kvalitných modelov, postupne a v odôvodnených prípadoch. Vymieňať s rozvahou sa oplatí aj preto, že LED zdroje majú dlhú životnosť a intenzívny vývoj v tejto oblasti pokračuje. Vzhľadom na vyššiu finančnú náročnosť LED má výmena pôvodného zdroja význam predovšetkým v priestoroch, kde sa svieti pravidelne a dlho.

Koľko môžem ušetriť na energiách výmenou dodávateľa?

Ceny elektriny a zemného plynu v minulom roku na svetovom trhu výrazne rástli. Keďže pre domácnosti sú ceny v súčasnosti regulované a pri výpočte sa používa priemerná cena z predchádzajúceho roka , tento rast sa výraznejšie nepocítia ihneď. V prípade, že ceny komodít na svetovom trhu ostanú na vysokej úrovni, zdražovanie sa výraznejšie prejaví v roku 2023. Ušetriť je možné aj zmenou dodávateľa, ale úspora sa bude týkať iba ceny komodity, teda s elektriny, ktorá tvorí približne polovicu celkových nákladov.

Na čo si treba dať pozor?

Pri výbere dodávateľa odporúčame podrobne študovať podmienky zmluvy, všímať si viazanosť a tiež ďalšie poplatky za služby spojené z dodávkou elektriny či plynu. Vhodné je tiež vyhľadať referencie dodávateľa, prípadne spätnú väzbu jeho zákazníkov. K januáru 2022 si domácnosti môžu vyberať spomedzi 15 dodávateľov elektriny a 13 dodávateľov zemného plynu s celoslovenskou pôsobnosťou. Ich zoznam zverejňuje na svojej stránke Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Sú ešte iné možnosti na zníženie ceny za energie?

Viaceré domácnosti dokážu ušetriť okrem iného aj znížením takzvaných poplatkov za ističe, ktoré súvisia s maximálnou rezervovanou kapacitou, teda maximálnym okamžitým odberom elektriny. Tú mohli mať z minulosti nastavenú vyššie, ale v skutočnosti ju už nevyužívajú. Dodávatelia elektriny ponúkajú niekoľko produktov, ktoré sa líšia v závislosti od spotreby v domácnosti a druhu využívaných spotrebičov. Rozdiel je tiež v tom, či domácnosť odoberá elektrinu iba vo vysokej tarife, alebo využíva dvojtarifný systém. Domácnosť by si mala preveriť u súčasného dodávateľa, či má zvolenú vhodnú tarifu za dodávku elektriny, nevhodná môže zvyšovať celkové náklady domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #elektrina #cena energií #úspornosť