Tisícky domácností sa potešia. Vláda ich vezme pod krídla regulovaných cien

Ministri financií z Bruselu odporučili, aby sa po zastropovaní cien elektriny vlády zaoberali aj tlakmi na kompenzáciu drahého benzínu, či nafty. Vláda však v stredu schválila len riešenia v oblasti regulácie elektriny a plynu a ochrany dodávateľov poslednej inštancie, ktoré predložil štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS).

16.03.2022 10:47 , aktualizované: 12:26
SR Bratislava energetika karol galek... Foto: ,
Karol Galek
debata (3)

„Kompenzácie za drahé energie sme realizovali vo forme stabilizácie cien elektriny. A DPH na palivá? Dnes na vládu dodávam jeden materiál, ktorý má určitým spôsobom znížiť, alebo zabezpečiť nižšie ceny energií pre spotrebiteľov," vyjadril sa Galek po príchode na Úrad vlády.

Video

Po rokovaní však vyhlásil, že vláda aktuálne schválila len možnosť prejsť pod regulované ceny energií pre väčší počet odberateľov, podporu využívania obnoviteľných zdrojov na lokálnej úrovni, či ochranu dodávateľov poslednej inštancie.

Pomoc pre tisíce domácností

K regulovaným cenám energií sa budú môcť prihlásiť v prípade elektriny zariadenia sociálnych služieb, čiže domovy dôchodcov, aj d detské domovy. V prípade regulovaného zemného plynu pôjde o domácnosti v bytových domoch s vlastnou kotolňou.

Podľa údajov rezortu hospodárstva sa na Slovensku nachádza 2263 budov s plynovými kotolňami so spotrebou nad 100 megawatthodín ročne, čo je limit, od ktorého nespadajú do cenovej regulácie. Galek odhaduje, že 50 percent z tohto počtu, teda asi 1100, sú bytové spoločenstvá v ktorých býva dokopy 10–15 tisíc domácností.

Nová pomoc, teda prechod pod regulované subjekty, má platiť od januára 2023. Galek priblížil, že prihlásiť k takejto možnosti sa môžu do konca apríla tohto roka.

Lacnejší benzín len u susedov

„Palivá sú otázkou trhu," uzavrel tému benzínu či nafty Galek s tým, že zatiaľ podľa neho vláda neregistruje, že by ich zdražovanie prinášalo ľuďom či podnikom výraznejšie problémy.

Konanie členských štátov v smere pomoci ľuďom s drahými palivami pritom deň predtým odporučili po stretnutí v Bruseli ministri financií EÚ. „Stratégia je založená na troch kľúčových aspektoch. Po prvé, podpora pre všetky domácnosti zasiahnuté prudkým rastom cien pohonných hmôt. To sme už urobili vo Francúzsku a mnohé ďalšie európske krajiny urobili to isté, alebo o tom uvažujú,“ povedal francúzsky minister financií Bruno le Maire, ktorý predsedal rokovaniu ministrov, podľa agentúry Reuters.

„V praxi ide o zľavu z cien na pumpe. Veľa ľudí nemá inú možnosť, ako jazdiť do práce autom. Podporu pre domácnosti považujeme za potrebnú," dodal Le Maire.

Cena najpredavanejšieho benzínu tento týždeň na Slovensku prekonala priemernú hranicu 1,7 eura. Už teraz tak s istotou vieme povedať, že v súčasnosti tankujeme benzín za rekordne najvyššiu cenu. Takto draho sme naposledy tankovali pred desiatimi rokmi, keď Európa zápasila s dlhovou krízou a na Blízkom východe hrozil konflikt s Iránom.

Minister financií Igor Matovič k utorkovému zasadnutiu Rady pre hospodárske a finančné záležitosti v Bruseli odkázal, že sa zaujímal, aké rezervné plány má Komisia vypracované pre prípad, že Ruská federácia prestane s dodávkami energií. „Slovensko, ako aj vy všetci, si želá rýchle vyriešenie konfliktu. V reakcii na vzniknutú situáciu sme prijali viacero opatrení. Musíme však byť pripravení na dlhotrvajúcu krízu s potenciálnou eskaláciou na humanitárnu krízu,“ povedal Matovič.

Čo sa týka trojbodového krízového rámca štátnej pomoci, ktorý by mal členským štátom umožniť poskytovať niekoľko druhov podpory na zvýšenie likvidity (záruky, dotované úvery), či priamej grantovej pomoci na vykrytie dodatočných nákladov v dôsledku rastúcich cien palív, plynu a energií, slovenský rezort financií informoval, že po zapracovaní pripomienok členských štátov by mal byť rámec spustený do konca budúceho týždňa.

Lacnejšie palivá pre ľudí na Slovensku však Matovič podporiť nechce. Po rokovaní vlády sa vyjadril, že súhlasí len s cielenou pomocou pre najchudobnejších. „Nebudeme nikomu dotovať benzín do drahých áut s veľkou spotrebou," odkázal minister.

O pomoci priemyslu diskutujú

Ďalšími dvomi nástrojmi, na ktorých sa zhodli ministri v Bruseli, je pomoc firmám najviac zasiahnutým prudkým zdražením cien plynu prostredníctvom úverov alebo dotácií, a napokon pomoc v diverzifikácii zdrojov energie v prospech vyššej nezávislosti od ruských zdrojov.

klub 500, vladimir sotak Čítajte viac Priemyselníci kritizujú Hegera a Čaputovú: Sme vazalmi situácie, ak nebude plyn, nebudú ani fabriky

Koalícia sa bude podľa Galeka zaoberať aj takouto pomocou pre firmy či priemysel. „Ak sa bavíme o kompenzáciách, v prípade domácností funguje regulácia, v prípade podnikateľov musí povedať Európska komisia, do akej miery vieme komu poskytovať štátnu pomoc. Na budúci týždeň prebieha rokovanie ministerskej rady v Paríži, kde budeme preberať aj tieto možnosti. Musí to byť koordinované na európskej úrovni, bavíme sa o jednotnom trhu," zdôraznil tajomník.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #energetika #palivá #kompenzácie #Galek