Slovensko je závislé na ruskom plyne. Riešením by mohli byť obnoviteľné zdroje

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré by uzavretím plynového kohútika z Ruska výrazne utrpeli. Popri Maďarsku, Česku, Lotyšsku a Nemecku aj na Slovenku 20 percent konečnej spotreby energie závisí od ruského plynu, upozorňujú analytici spoločnosti Euler Hermes.

15.03.2022 11:28
Plyn Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (4)

Ani pre Európu ako celok nebude ľahké zaobísť sa bez dovozu plynu z Ruska – predstavuje takmer 36 percent celkových dodávok plynu do EÚ. Množstvo ohrozenej energie v celej EÚ, v dôsledku vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, experti Euler Hermes odhadujú na takmer desať percent konečnej spotreby. Z krátkodobého hľadiska má Európa podľa prepočtov zásoby približne na jeden mesiac, čo by jej vďaka relatívne miernej zime malo vystačiť do konca vykurovacej sezóny.

Pred budúcou zimou však bude treba doplniť zásoby. „To si vyžaduje výrazné zvýšenie dovozu z iných krajín, zvýšenie dodávok iných energetických substitútov a/alebo zníženie dopytu po plyne, t. j., po zemnom plyne, ako aj elektrine a teple zo zemného plynu,“ uviedol Peter Mucina zo spoločnosti Euler Hermes, ktorá je jednotkou na trhu poistenia obchodných pohľadávok.

RUZ Čítajte viac Aj horáky v domácnostiach sú nastavené na ruský plyn. Stopnúť energie by malo katastrofálne dopady

Slovensko patrí k tým krajinám, ktoré sú najviac závislé na ruskom plyne. Ohrozených má až 26 percent kumulatívnej spotreby energie. Horšie je na tom Maďarsko (33 percent) a tesne za nami je Česká republika (24 percent). Informuje Euler Hermes

zväčšiť Konečná spotreba energie v ohrození Foto: Euler Hermes, Allianz Research calculations, Eurostat data
Konecna spotreba energie v ohrozeni Konečná spotreba energie v ohrození

V scenári, v ktorom Rusko ukončí dodávky plynu do Európy podľa Euler Hermes – aj keď sa tak nestalo ani počas vrcholiacej studenej vojny – by cena zemného plynu mohla v najbližších mesiacoch dosiahnuť až 200 EUR/MWh. So sezónnosťou a určitou konsolidáciou cien by priemerné ceny za rok 2022 mohli byť celkovo na úrovni približne 150 EUR/MWh.

Nájsť nového dodávateľa plynu je však náročné. Napriek predbežným pokusom USA a EÚ hľadať pohotovostné plány diplomatickou cestou s inými producentmi (t. j. Katarom, Alžírskom), bude získavanie dodatočných objemov náročné.

Euler Hermes tvrdí, že okrem toho, viac ako 80 percent skladovacej kapacity bolo navrhnutých tak, aby sa zemný plyn udržiaval v plynnej forme, čo znamená, že kontinent sa bude musieť spoliehať na dodávateľov pripojených k súčasnej sieti EÚ. Tá je obmedzená na niekoľko krajín.

Prístavné terminály, ktoré môžu prijímať, skladovať a splyňovať LNG, sú tiež obmedzené a nemožno ich postaviť cez noc, pretože si vyžadujú špeciálnu infraštruktúru s chladiacimi kapacitami, atď.

zväčšiť Potrubia a terminály LNG v EU Foto: : ENTSOG, European Commission, Euler Hermes, Allianz Research
Potrubia a terminaly LNG v EU Potrubia a terminály LNG v EU

Peter Mucina zdôrazňuje, že v tejto súvislosti je ďalšou možnosťou zníženie spotreby plynu na výrobu elektriny vzhľadom na to, že „elektrina získaná z rôznych výrobných technológií je homogénnym a zameniteľným produktom, ktorý možno ľahko prerozdeľovať v rámci Európy“.

Ropa, Ukrajina Čítajte viac Američania môžu vstúpiť do hry s plynom. Majú potenciál štvornásobne zvýšiť ťažbu

V tejto súvislosti Európa potrebuje ambiciózny a koordinovaný akčný plán na zabezpečenie energetickej bezpečnosti na budúcu zimu. Opätovné získanie energetickej suverenity si vyžaduje záväzok rozšíriť výrobu obnoviteľnej energie v EÚ o 1 exajoule (278 TWh) ročne alebo o objem dovozu ruského plynu počas šiestich rokov, informuje Euler Hermes.

Dodáva, že by si to vyžadovalo ročné investície vo výške 170 miliárd EUR alebo 1,3 percenta HDP EÚ. Euler Hermes navrhuje napríklad aj pridať 44 TWh ročne pre najväčšieho prispievateľa, Nemecko, čo je v súlade so strednodobými cieľmi ohlásenej revízie nemeckého zákona o obnoviteľnej energii.

zväčšiť Ako sa dodatočný 1 exajoule výroby energie za... Foto: Allianz Research, NGFS data
energi Ako sa dodatočný 1 exajoule výroby energie za rok rozdelí medzi technológie a krajiny EÚ.

Na čele tak má byť Nemecko s 0,16 exajoula dodatočnej energie z obnoviteľných zdrojov ročne, čo je v prepočte 44 TWh.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #plyn