Američania môžu vstúpiť do hry s plynom. Majú potenciál štvornásobne zvýšiť ťažbu

Šéf spoločnosti EQT Toby Rice odhaduje, že USA majú potenciál do roku 2030 štvornásobne zvýšiť ťažbu plynu.

14.03.2022 09:59
Ropa, Ukrajina Foto:
debata (18)

Globálny trh s energiami sa náhle dostal do turbulencií pre ruskú inváziu na Ukrajinu, ale šéf americkej firmy EQT, ktorá ťaží zemný plyn, uviedol, že USA by mohli vstúpiť do hry a podporiť globálne dodávky. Toby Rice, šéf firmy EQT, ktorá je najväčším producentom plynu v USA, pre BBC povedal, že jeho krajina by ľahko mohla nahradiť ruské dodávky. „Máme schopnosť robiť viac, máme túžbu robiť viac,“ uviedol.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Toby Rice odhaduje, že USA majú potenciál do roku 2030 štvornásobne zvýšiť ťažbu plynu. Jeho vyhlásenie, že americké firmy by mohli zohrať väčšiu rolu v poskytovaní plynu do Európy, prišlo necelý týždeň po tom, ako americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová vyzvala energetické odvetvie krajiny, aby ťažilo viac ropy.

Prekážkou pre ambície USA vyvážať viac skvapalneného zemného plynu je však nedostatok zariadení na export. V USA v súčasnosti pôsobí osem terminálov a schválená je výstavba ďalších štrnástich. Šéf firmy EQT Toby Rice okrem toho vyzval administratívu prezidenta Joea Bidena, aby zjednodušila proces schvaľovania projektov plynovodov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn