Ruský plyn naďalej bez obmedzení prúdi cez Ukrajinu do Európy

V sobotu sa cez plynovody prepraví zmluvne dohodnutý objem 109,5 milióna kubických metrov.

12.03.2022 18:04
plynovod, Foto: ,
Ilustračné foto
debata (29)

Napriek západným sankciám a vyhrážkam Moskvy týkajúcim sa zastavenia dodávok ruský plyn naďalej vo veľkých objemoch prúdi cez Ukrajinu do Európy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V sobotu sa cez plynovody prepraví zmluvne dohodnutý objem 109,5 milióna kubických metrov (m3), uviedol hovorca ruského štátneho koncernu Gazprom Sergej Kuprijanov pre agentúru Tass. V piatok (11. 3.) to bolo 109,4 milióna m3.

Prezident Vladimír Putin nedávno zdôraznil, že Rusko aj napriek západným sankciám nestopne dodávky ropy a plynu do Európy. Vicepremiér Alexander Novak začiatkom týždňa prvýkrát otvorene pohrozil zastavením dodávok zemného plynu cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka.

Ceny plynu pre ruský útok na Ukrajinu a západné sankcie výrazne stúpli. Európska únia (EÚ) pripravila plán postupného znižovania závislosti od ruskej ropy a plynu. USA dovoz ruskej ropy a ropných produktov už zakázali. Pre Európu je tento krok komplikovanejší, keďže prípadný výpadok dodávok z Ruska nedokáže nahradiť z iných zdrojov. S pokračovaním agresie voči Ukrajine však zrejme budú silnieť aj hlasy požadujúce úplné zastavenie dodávok, keďže Rusko z týchto príjmov financuje vojnu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #preprava plynu #sankcie voči Rusku