Ukrajincov chcú bane aj služby. Štátny portál eviduje vyše 80-tisíc ponúk

Zamestnávatelia môžu poskytnúť prácu odídencom z Ukrajiny zjednodušeným procesom vďaka statusu dočasného útočiska. Svoje pracovné ponuky môžu uverejňovať aj na štátnom portáli voľných pracovných miest sluzbyzamestnanosti.gov.sk, kde ministerstvo práce zabezpečuje ich preklad do ukrajinského jazyka.

10.03.2022 10:03
urad prace , vazovova ulica Foto: ,
Ilustračné foto

„Pre odídencov z Ukrajiny vytvárame také prostredie, aby sa čo najrýchlejšie dostali k relevantným informáciám a vhodným pracovným ponukám podľa ich odborných vedomostí a spôsobilostí," informuje rezort práce.

Zákon o azyle hovorí, že osobám utekajúcim pred vojnou sa po požiadaní udeľuje dočasné útočisko. Na základe tohto statusu získajú doklad o tolerovanom pobyte s označením odídenec. Zamestnávateľ môže v zmysle zákona o službách zamestnanosti následne odídenca zamestnať bez povolenia na zamestnanie. Nevyžaduje sa ani potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta.

Obyvatelia Ukrajiny tak získajú rovnaký prístup k pracovnému trhu ako občania Slovenskej republiky (s výnimkou štátnozamestna­neckých miest). Zamestnávatelia môžu odídencov z Ukrajiny zamestnávať na pracovnú zmluvu alebo formou dohody.

Nemecko, ČR, Bavorsko Čítajte viac Firmy už cítia odliv pracovníkov z Ukrajiny. Na prvom mieste je doprava

Do nemocníc, služieb aj baní

Krajniak vysvetlil, že Ukrajinci by sa mali zaevidovať na obecnom úrade tam, kde je im poskytnuté ubytovanie. „Na základe tejto evidencie ich budú kontaktovať aj zamestnanci úradov práce," povedal v relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister práce Milan Krajniak. Spomenul, že prišelci by sa mohli zamestnať napríklad v priemysle, zdravotníctve alebo sociálnych službách.

Ozvali sa aj Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), ktoré aktuálne poskytujú prácu pre 24 Ukrajincov. Hovorkyňa firmy Adriana Siváková pre TASR uviedla, že spoločnosť je pripravená zamestnať aj ďalších. „Na produktívnych pracoviskách v podzemí v baniach Nováky a Čáry pracuje 22 ukrajinských občanov. Dvaja ukrajinskí zamestnanci pôsobia v hotelových službách," spresnila Siváková.

K 10. marcu 2022 eviduje ministerstvo na portáli sluzbyzamestna­nosti.gov.sk 82 103 voľných pracovných miest od 6 581 zamestná­vateľov. K týmto pracovným miestam majú podľa rezortu rovnaký prístup občania ako aj odídenci z Ukrajiny, pokiaľ spĺňajú kritériá a požiadavky na vykonávanie danej pozície, ktoré požaduje zamestnávateľ.

Uchádzačov o prácu pribúda

Nedávno zverejnil analýzu k zamestnávaniu Ukrajincov aj portál Profesia.sk. Vo februári 2022 si na najväčšom pracovnom portáli na Slovensku vytvorilo životopis takmer 500 uchádzačov so znalosťou ukrajinčiny na úrovni C2. Túto úroveň možno prirovnať k materinskému jazyku. Oproti rovnakému obdobiu spred roka je to nárast o zhruba 130 percent.

Odvetvia, o ktoré sa zaujímajú ľudia s... Foto: Profesia.sk
ponuka prace ukrajinci profesia Odvetvia, o ktoré sa zaujímajú ľudia s Ukrajinským jazykom

„Februárové čísla ešte nepokrývajú utečencov, ktorí odchádzajú z Ukrajiny po útoku ruských vojakov. Je preto očakávané, že čísla ukrajinských kandidátov budú v nasledujúcom období stúpať omnoho výraznejšie," komentuje Nikola Richterová, PR manažérka Profesie.

K tejto situácii pritom podľa Richterovej dochádza v čase, keď slovenský trh práce eviduje rekordný počet pracovných ponúk. Zamestnávatelia uverejnili v januári zhruba 30-tisíc a vo februári takmer 29-tisíc inzerátov, pričom mnohí upozorňujú na problémy s hľadaním pracovnej sily. To sa aktuálne prejavuje napríklad v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve, doprave, logistike a špedícii, IT, vo výrobe a ďalších sektoroch.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #vojna na Ukrajine