Slovensko potrebuje vlastné, čisté energie. Ako sme sebestační? (grafy)

Vojnova na Ukrajine zvyšuje tlak na energetickú sebestačnosť Európy, vrátane Slovenska. Európska únia, aj svetové energoagentúry zdôrazňujú, že odpájanie sa od ruských palív by malo byť hlavne s dôrazom na ich náhradu obnoviteľnými zdrojmi (OZE). V roku 2020 však Slovensko využívalo čisté zdroje len na 17 percent.

10.03.2022 09:31
strecha, fotovoltické kolektory, slnečná... Foto:
Ilustračné foto

„Na rozdiel od krajín ako je Švédsko, Fínsko, ale aj Lotyšsko vo využívaní OZE výrazne zaostávame. Podiel energie z obnoviteľných zdrojov dosiahol na Slovensku v roku 2020 iba 17 %," hovorí Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

Otáznik podľa nej zároveň visí aj nad pôvodom OZE, nakoľko štatistiky smerom nahor posúva drevo a štiepka. V aktuálnej analýze spoločnosť vyhodnocuje, do akej miery sa OZE využívajú na Slovensku a v krajinách EÚ, ako napĺňame zelené ciele, ale i na to, ako môžeme zvýšiť podiel OZE v nasledujúcich rokoch.

Eurostat v závere januára 2022 zverejnil údaje o využívaní obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v jednotlivých ekonomikách EÚ počas roka 2020. K tomuto dátumu mala každá krajina stanovený svoj cieľ pre podiel energie z obnoviteľných zdrojov (v rozpätí 10 až 49 %). Všetkým krajinám s výnimkou Francúzska sa tieto ciele podarilo naplniť.

nemecko, rusko, nord stream allseas baltické more plynovod Čítajte viac Život bez plynu a ropy z Ruska? Krajniak chce ľuďom znižovať dane

Cieľ pre EÚ ako celok bol pre rok 2020 stanovený na úrovni 20 %, členské štáty pritom dosiahli priemer 22,1%. „Pre dosiahnutie cieľa 32 % obnoviteľnej energie na rok 2030 bude ale nevyhnutná transformácia energetického systému v jednotlivých krajinách EÚ. Okrem toho Európska komisia vlani navrhla zmenu a doplnenie smernice o energii z obnoviteľných zdrojov s ambicióznejším cieľom 40 % do roku 2030. A to z dôvodu „pripraviť základ pre naplnenie uhlíkovej neutrality do roku 2050“," upozorňuje Sadovská.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #energie #obnoviteľné zdroje #vojna na Ukrajine