Shell nakúpil lacnú ropu z Ruska. Teraz sa ospravedlňuje

Koncern Shell sa ospravedlnil za nákup výrazne zlacnenej dodávky ruskej ropy a oznámil, že sa úplne stiahne z projektov v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

08.03.2022 13:01
Shell Foto:
ilustračné foto
debata (4)

„Bezprostredným prvým krokom bude, že naša spoločnosť zastaví všetky spotové nákupy ruskej ropy. Takisto zatvorí čerpacie stanice a operácie v oblasti leteckých palív a mazív v Rusku,“ uviedol Shell vo svojom vyhlásení.

Britsko-holandský koncern v piatok (4. 3.) kúpil 100.000 ton ruskej ropy Ural s rekordnou zľavou, keďže ostatné firmy sa vyhýbajú ruskej rope. Shell síce neporušil žiadne západné sankcie proti Rusku, ale čelil tvrdej kritike, napríklad zo strany ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu, ktorý vyzval firmy, aby s Ruskom prerušili všetky obchodné väzby.

Ropa / Ťažba / Čítajte viac USA sa blížia k zákazu dovozu ruskej ropy. Trhy reagujú zdražovaním

Šéf Shellu Ben van Beurden v utorok uviedol, že minulotýždňový nákup ruskej ropy nebol správny a v mene koncernu sa ospravedlnil.

Shell už minulý týždeň ohlásil, že odchádza zo spoločných podnikov a projektov s ruským plynárenským koncernom Gazprom a s jeho firmami. Počas víkendu tiež uviedol, že zisk z nákupu zlacnenej ruskej ropy venuje na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #zemný plyn #vojna na Ukrajine