Pokračovanie článku: Diabolská jazda. Takto letia nahor ceny plynu, ropy, zlata, hliníka a pšenice (+ grafy)

Svet čelí obrovskému šoku pri zásobovaní základnými obilninami, keďže vojna prerušila dodávky z regiónu, ktorý sa podieľa štvrtinou na globálnom obchode s obilninami a väčšinou na predaji slnečnicového o­leja.

Ruská invázia narušila ukrajinský poľnohospodársky priemysel. Od vypuknutia vojny sú prístavy zatvorené, a hoci sa ich železničný systém snaží kompenzovať, bude ťažké nahradiť stratené dodávky po mori.

Výsadba a práce na poli sú tiež ohrozené obmedzenými zásobami osiva, paliva a hnojív. Okrem toho sa niektorí farmári zapojili do bojov len niekoľko týždňov pred začiatkom jarných prác.

Aj časť ruskej pšenice sa preváža po súši, keďže tranzitu loďami bránia vojenské akcie v Čiernom mori. Obchod s ruskými komoditami ovplyvnila tiež zložitosť sankcií a finančných opatrení voči krajine.

Obom krajinám zostalo túto sezónu odoslať približne 14 miliónov ton pšenice a 18,5 milióna ton kukurice, čo je podľa OSN asi 7 % celkového svetového obchodu s obilninami.

Globálne ceny potravín sú už rekordné a prudký nárast cien obilnín a kuchynského oleja od ruskej invázie ich ešte zvýši.

Vlády na celom svete podnikajú kroky na ochranu zásob potravín. Srbsko začne obmedzovať export pšenice a Maďarsko obilia. Argentína, Turecko a Indonézia tiež pristúpili k zvýšeniu kontroly nad miestnymi produktmi. Čína, najväčší dovozca kukurice a sóje a jeden z najväčších nákupcov pšenice, sa tiež snaží zabezpečiť si základné dodávky.

Ukrajinská vláda zakázala export pšenice, ovsa a iných hlavných plodín, keďže úrady krajiny sa snažia zabezpečiť potraviny počas zintenzívňujúcej sa vojny zo strany Ruska. Nové pravidlá o vývoze poľnohospodárskych produktov, ktoré zaviedli tento týždeň, zároveň zakazujú export prosa, pohánky, cukru, živého dobytka a mäsa a vedľajších produktov chovu dobytka. Vo vyhlásení o tom informovala vláda.

Zákaz exportu je potrebný na to, aby sa predišlo „humanitárnej kríze na Ukrajine“, aby sa stabilizoval trh a aby „sa uspokojili potreby populácie v oblasti nevyhnutných potravinárskych produktov,“ uviedol na vládnej webstránke a na svojom Facebooku Roman Leščenko, ukrajinský minister pre agrárnu a potravinovú politiku.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #pšenica #vojna na Ukrajine