Vojna zvyšuje výrobné náklady chleba, pečiva, koláčov či cestovín tak extrémne, že súčasné ceny nie je možné udržať

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) upozorňuje, že výrobné náklady na produkciu chleba a pečiva rastú tak extrémne, že odbytové ceny svojich výrobkov zo začiatku roka nedokážu udržať. Príčinou je podľa zväzu skokovitý nárast cien pšenice a energií a zlyhanie štátu počas pandémie.

07.03.2022 09:58
Pšenica, pole, úroda Foto: ,
debata (11)

„Každý deň dostávam informácie od našich členov, že im dodávatelia zvyšujú ceny, niekedy doslova v priebehu niekoľkých dní. Ceny potravinárskej pšenice za jediný týždeň vzrástli na komoditných burzách o viac ako tretinu. Začína byť nedostatok rastlinných olejov, čo sa tiež prejavuje na ich cenách. Výrazne rastú aj ceny plynu a pohonných hmôt. Pekári, cukrári a cestovinári nie sú schopní tieto výkyvy absorbovať. To, čoho sme sa obávali, sa v týchto dňoch stáva realitou. Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou zvyšuje výrobné náklady chleba, pečiva, koláčov či cestovín tak extrémne, že súčasné odbytové ceny nie je možné udržať viac ako mesiac,“ uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

obilie Čítajte viac Zdražejú múka, chlieb, olej. Kvôli vojne frontálne rastú ceny energií či obilia

Potom, čo pekári museli po prvýkrát v histórii začiatkom roka 2022 pristúpiť k uzatváraniu len dvoj- či trojmesačných zmlúv oproti predchádzajúcim ročným kontraktom, ide o ďalšie zhoršenie situácie v sektore. Obrovská neistota ohľadne úrod pšenice na Ukrajine, ktorá je jej štvrtým najväčším svetovým exportérom, ženie ceny na trhoch vysoko nad historické maximá. Rusko a Ukrajina pritom dodávajú celkovo tretinu pšenice na svetový trh. Spoločne zabezpečujú aj viac ako polovicu objemu svetovej produkcie slnečnicového oleja. Až 88 % slnečnicového a 41 % repkového oleja v Európe pritom pochádza z Ukrajiny.

„Štát vylúčil pekárov počas všetkých vĺn z akýchkoľvek pandemických podpôr. Škody, ktoré tým spôsobil, sa teraz odzrkadľujú v rýchlom zvyšovaní odbytových cien. Treba však zdôrazniť, že ceny chleba a pečiva na pultoch obsahujú nemalé obchodné prirážky obchodných reťazcov, ktoré pekári nemajú možnosť ovplyvniť. O situácii v sektore a nutnosti úpravy odbytových cien ich už pekári priebežne informujú. Pod ekonomicky oprávnené náklady jednoducho nebudú schopní chlieb a pečivo dodávať. O postupe reťazcov budeme verejnosť informovať,“ zdôraznil Lapšanský.

SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek a Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pšenica #vojna na Ukrajine #chleba