USA rokujú s EÚ a ďalšími partnermi o potenciálnom zákaze dovozu ruskej ropy

Americká vláda rokuje s európskymi spojencami o potenciálnom zastavení dovozu ropy z Ruska, uviedol americký minister USA Antony Blinken. TASR o tom informuje na základe správy agentúra DPA.

06.03.2022 18:53
ropa Foto:
debata (28)

„Teraz diskutujeme s našimi európskymi partnermi a spojencami, aby sme preskúmali možnosť zákazu dovozu ruskej ropy,“ povedal Blinken v nedeľu pre CNN počas svojej pracovnej návštevy Moldavska. Rozhovory sa tiež týkajú zabezpečenia dostatku ropy na svetových trhoch.

Putin Čítajte viac Heger, Matovič aj Čaputová hovoria o konci ruskej ropy a plynu. V Európe sa už o tom diskutuje, akú máme alternatívu?

Pre pokračujúcu a stupňujúcu sa agresiu Ruska na Ukrajine rastie tlak na vládu USA, aby rozšírila existujúce sankcie voči Moskve o zastavenie dovozu ruskej ropy. Americký prezident Joe Biden túto možnosť explicitne nevylúčil.

Washingtonu však už teraz spôsobujú starosti vysoké ceny benzínu, ktoré by v prípade zastavenia importu z Ruska ešte stúpli. Na konci minulého roka bolo Rusko podľa údajov americkej vlády štvrtým najväčším dovozcom ropných produktov do USA za Kanadou, Mexikom a Saudskou Arábiou. Na Rusko pripadalo takmer 5 % z importu týchto produktov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #vojna na Ukrajine