Expert na jadrovú energiu: Poškodenie Záporožskej elektrárne by spôsobilo problémy Ukrajincom, ale aj Rusom

Aj keď dokázateľne došlo k prestrelke v blízkosti elektrárne a ktokoľvek vystrelil ako prvý, nemohlo byť cieľom jej poškodenie alebo znefunkčnenie. Spôsobilo by to obrovské problémy Ukrajincom, ale aj Rusom, hovorí profesor zo Slovenskej technickej univerzity Vladimír Slugeň, ktorý zároveň pôsobí ako predseda Slovenskej nukleárnej spoločnosti a člen Rady jadrovej bezpečnosti pri Úrade jadrového dozoru.

05.03.2022 14:11
Vladimír Slugeň Foto:
Šéf Európskej nukleárnej spoločnosti Vladimír Slugeň
debata (33)

Ako významná je pre ukrajinskú energetiku Záporožská elektráreň?

Ukrajina má 15 blokov jadrových elektrární typu VVER a šesť z nich o výkone takmer 6000 megawattov sa nachádza práve v Záporožskej, pri meste Energodar na rieke Dneper. Je veľmi dôležitá, lebo vyrába viac než pätinu elektrickej energie Ukrajiny.

Ako stará je táto elektráreň?

Reaktory boli postavené v 80-tych rokoch, konkrétne prvé štyri bloky. Piaty bol spustený v 1989, šiesty v 1996. Sú to reaktory modelu VVER-1000/V-320, podobné tým, ktoré majú v českom Temelíne. Dalo by sa teda povedať, že sú pomerne moderné, hoci už majú 30 až 40 rokov. Sú však už v tom vyššom móde bezpečnosti, kde je containment (plnotlaká ochranná obálka), štyri slučky. Je to robustná, bezpečná, spoľahlivá a overená technológia.

VIDEO: Ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne.

Video

Aké sú v porovnaní s tými, čo máme na Slovensku?

Je to podobný, no vyšší vývojový model, ako je VVER 440, ktorý máme v Mochovciach a v Jaslovských Bohuniciach.

V čom spočíva to vylepšenie “vyššej generácie”?

Bloky VVER-1000 majú len štyri slučky, naše majú šesť. VVER-440 sú robustnejšie, no s nižším výkonom a väčším počtom prvkov v primárnom okruhu. Štyri slučky má väčšina západných moderných tlakovodných reaktorov. Voda má funkciu chladiva , ale slúži aj ako moderátor neutrónov. Bloky VVER-1000 majú aj vyššie tlaky a teploty ako VVER-440 a tým aj o niečo vyššiu účinnosť. Technológia je ale veľmi podobná.

zväčšiť Mapa jadrových elektrární na Ukrajine Foto: World Nuclear Association
ukrajina jadro atomova elektraren Mapa jadrových elektrární na Ukrajine

Všetky ukrajinské reaktory sú ruskej výroby, naviazané na ruské diely a palivo. Do akej miery je to v súčasnej situácii problém?

Ja by som tam problém zatiaľ nehľadal. Je to overený, štandardne bezpečný, robustný model jadrovej elektrárne. Ukrajina dlhoročne dokáže zabezpečiť aj jeho servis.

Čo ak bude na nich niečo treba opravovať? Vedia servis a obsluhu zabezpečiť aj iní technici, ako ruskí?

Rusi ich samozrejme vedia obsluhovať, ale Ukrajinci na nich nie sú v tomto závislí. Každý štát má vlastný úrad jadrového dozoru, ktorý sám vykonáva testovanie a overovanie odbornej spôsobilosti personálu. Vykonáva štátne skúšky, psychotesty, školenia, dohliada na dodržiavanie zákonov a bezpečnostných predpisov. Nie je to také triviálne, ako by sa mohlo zdať a každý štát si drží týchto operátorov ako špičkových odborníkov, bez ktorých je prevádzka bloku nezákonná. Možno by to niektorí ruskí špecialisti z podobnej elektrárne dokázali, no na takú prácu musia mať platnú licenciu danú štátom, kde sa tá elektráreň nachádza a tá licencia je platná len na konkrétny blok elektrárne, lebo každý je niečím špecifický.

Aktuálne je aj v obsadenej elektrárni pôvodný personál, ktorý udržuje prevádzku. Koľko je to ľudí, ako si to môžeme predstaviť?

Ako v každej takejto elektrárni, máte smenovú prevádzku, tri smeny po osem hodín. V každej môže byť tak do desať ľudí, ktorí chodia na blokovú dozorňu, plus ďalší obslužný personál, údržbu a zabezpečujúci personál, čo na tej elektrárni môže byť cez deň okolo 400 a v noci možno do 100 ľudí (počas odstávok viac). Plus by mali mať tri záložné smeny, čiže dokopy šesť zmien na jednu blokovú dozorňu.

Záporožská atómová elektráreň, ukrajina Čítajte viac Má 15 reaktorov a sú všetky závislé na Rusku. Mapa atómiek na Ukrajine

V prípade Záporožskej elektrárne došlo k požiaru len na školiacom stredisku, samotná elektráreň bola nepoškodená. Aké bezpečnostné opatrenia sú štandardom v podobnom areáli?

Určite tam je množstvo predpisov, ktoré sa musia dodržiavať, ako vstup s kartou len cez turnikety, kamerové systémy. Náhodný okoloidúci sa do areálu nemá šancu dostať, je tam fyzická ochrana. Ale treba pripomenúť aj to, že v tomto prípade pred bránami elektrárne stáli ruské tanky už dva dni, nechávali ľudí v kľude pracovať a nič nenasvedčovalo tomu, že by mali záujem o poškodenie elektrárne alebo o jej odstavení.

Ako veľmi je elektrina zo Záporožskej elektrárne dôležitá pre fungovanie v danej oblasti a krajine celkovo?

Bez nej by Ukrajina mala obrovský problém. Osvetlenie, vykurovanie, dodávky elektriny do domov, nemocníc by boli ohrozené. Preto si myslím, že aj keď dokázateľne došlo k prestrelke v blízkosti elektrárne a ktokoľvek vystrelil ako prvý, nemohlo byť cieľom jej poškodenie alebo znefunkčnenie. To školiace stredisko bolo tristo metrov od elektrárne, asi nebolo cieľom útoku, aj keď vojna prináša rôzne situácie a dopady.

Ako sú na tom reaktory v iných lokalitách, sú v bezpečí?

Áno, Rusi nechávajú fungovať Záporožie, ale aj ostatné elektrárne v Rovne, Chmelnickej oblasti, či na južnej Ukrajine. A keď sa opýtame, komu by také poškodenie jadrovej elektrárne pomohlo, vidíme to jasne: ani Rusom, ani Ukrajincom. Nepomohlo by to nikomu.

Keby ale predsa došlo k tomu výpadku, ako veľmi je Ukrajina závislá na jadre, aké má záložné zdroje?

To je veľmi ťažká otázka. Ak by bola Ukrajina v takom režime, ako pred mesiacom, veľmi ľahko sa dá vyčísliť, že 53 percent elektriny vyrába v jadrových elektrárňach a ako by musela pri výpadku Záporožskej elektrárne redukovať svoju priemyselnú výrobu. To je množstvo, ktoré sa nedá ani doviezť zo zahraničia, ani inde len tak nahradiť. Ukrajina mala už pred mesiacmi vážne hospodárske problémy, s nákupom plynu, ako aj s nákupom uhlia do uhoľných elektrární. Viacero priemyselných podnikov už vtedy kolabovalo a nevedelo zabezpečiť výrobu. A navyše je iné, keď hovoríme o mierovom stave a o súčasnosti, kedy je na Ukrajine vojna, priemysel nefunguje a sú tam vážne vojenské udalosti.

Je vôbec technicky možné pomôcť Ukrajine so zásobami energie?

Nejak sa možno pomôcť dá. Ale predstava, že 6000 megawattov elektriny, ktoré vyrába jadrová elektráreň, by sme vedeli poslať prenosovou sústavou cez Poľsko alebo cez Slovensko, to je nereálne. Na to kapacity nie sú.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová elektráreň #energetika #vojna na Ukrajine