Pokračovanie článku: Putin pumpuje do vojny miliardy. Našimi platbami za energie rastie aj jeho rozpočet

Prvé dodávky skvapalneného plynu

Konflikt u našich východných susedov vyvolal obavy o bezpečnosť dodávok plynu z Ruska. Ruské dodávky plynu na Slovensko tvoria približne 90 percent z celkového objemu dodávok. Slovensko sa od plynovej krízy z roku 2009 snaží diverzifikovať trasy či zdroje plynu. Okrem prepojenia plynovodov s Českom či Maďarskom staviame aj prepojenie s Poľskom. Okrem toho má Slovensko od utorka prístup aj k tankeru s kvapalným plynom LNG.

Prečo Rusi prepravujú do Európy viac plynu ako v zime?

Obavy z prerušenia dodávok plynu do Európy sa zatiaľ nenaplnili. Tranzit ruského plynu cez Slovensko do západnej Európy sa, naopak, v posledných februárových dňoch oproti predchádzajúcemu obdobiu viac ako zdvojnásobil. Minister hospodárstva Richard Sulík to vysvetľuje tým, že Rusi potrebujú zdroje na financovanie vojnových operácií. „Rusi tvrdia, že vedenie vojny ich stojí vyše 20 miliárd dolárov denne, podľa mňa je to prestrelené, reálne to môže byť tak miliarda denne, no aj to je zásadná suma. Preto potrebujú devízy, a tak zemný plyn aj ropa tečú viac ako predtým,” vysvetlil Sulík.

sulík Čítajte viac Sulík: rokujeme o náhrade ruského jadrového paliva. Američania sú však drahí

Ako veľmi je Slovensko závislé od ruského plynu?

Podľa experta na energetiku Karla Hirmana Slovensko, ale ani Európska únia ako taká, nie sú fatálne závislé od dodávok energetických surovín z Ruska, ale za dlhé roky doteraz dobrej a vzájomne výhodnej spolupráce sa podiel ruských dodávok vyšplhal zhruba na 30 až 40 percent v prípade únie a ruské dodávky plynu na Slovensko tvoria približne 90 percent. „Na strane druhej je Rusko v podstatnej miere závislé od predaja týchto surovín do EÚ: až 70 percent príjmov z exportu plynu pochádza od nás, zákazníkov z EÚ, a tento plyn Rusko nemôže predať inde, lebo všetky plynovody zo západnej Sibíri a z polostrova Jamal smerujú len do Európy,” vysvetľuje analytik. Na porovnanie: za minulý rok Rusko dodalo do Číny novým plynovodom Sila Sibíri, ktorý však dodáva plyn z ďalekých ložísk na východnej Sibíri, približne rovnaký objem plynu, ako dodáva do Česka.

Prepravuje sa na Slovensko zemný plyn aj z iných smerov?

Na Slovensko okrem Ukrajiny prichádza zemný plyn aj z rôznych prepojení s okolitými trhmi, ktoré krajina postavila po plynovej kríze v januári 2009. „Plus k nim o pár mesiacov pribudne nové strategicky dôležité prepojenie s Poľskom,” hovorí Hirman. Čo sa týka prepojenia s Českom, v závere februára pritekalo z Česka podľa údajov Eustreamu okolo 20 až 30 miliónov kubických metrov zemného plynu. Na Slovensku však zostáva iba malá časť z tejto kapacity, väčšina odchádza cez Rakúsko ďalej do krajín západnej Európy. Posledné februárové dni to bolo okolo 90 až 100 miliónov kubických metrov denne.

Slovensko má od utorka prístup aj k tankeru s kvapalným plynom LNG. Je to historicky po prvýkrát, čo Slovensko využíva skvapalnený plyn?

Slovensko ako krajina priamo napojená na plynovod z Ruska podľa analytika Andreja Lednára z Prvej energetickej nikdy predtým nevyužívalo LNG ako zdroj plynu vo väčšom meradle, keďže u nás neexistuje prečerpávacia stanica. „Prvá bola naplánovaná v bratislavskom prístave a na presun LNG mali byť využívané lode. Malé množstvá sa dovážajú kamiónovou prepravou,” dopĺňa analytik.

O tom, že skvapalnený plyn LNG už smeruje do slovenských zásobníkov, informoval na sociálnej sieti Sulík. „Vďaka tejto dodávke budeme mať pohodlne dosť plynu až do konca marca alebo do konca vykurovacej sezóny nielen pre domácnosti, ale aj pre podniky, a to bez akýchkoľvek prerušení,“ skonštatoval minister. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) uzavrel prvú zmluvu na nákup LNG v objeme 80 miliónov kubických metrov.

Ruské dodávky plynu na Slovensko tvoria cca 90 percent. Odkiaľ je zvyšných desať percent?

Túto informáciu bližšie nechcel špecifikovať rezort hospodárstva, nevyjadrilo sa ani SPP. Podľa Lednára však má Európa okrem Ruska zabezpečené dodávky plynu z Nórska, Alžírska či Líbye. „Alžírsko sa už vyjadrilo, že je schopné zvýšiť dodávky až na 100 percent kapacity plynovodu, na 1782 gigawatthodín denne. Už to by bola nezanedbateľná pomoc, a v prípade, že by aj ostatné krajiny zvýšili dodávky, mohli by sme výrazne spolu s LNG minimalizovať dosah výpadku z Ruska,” hovorí analytik.

Existujú ešte iné alternatívy k zemnému plynu?

Spotreba zemného plynu na Slovensku je necelých päť miliárd kubických metrov ruského zemného plynu. Podľa Jerguša Vopálenského z SPP-Distribúcia by sa čiastočne táto spotreba dala nahradiť bioplynom. „Slovensko by mohlo v strednodobom horizonte vyrábať až 400 miliónov metrov kubických biometánu”, uviedol Vopálenský na workshope Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) o legislatívnom balíčku Fit for 55 a podpore obnoviteľných plynov. Získať by sa mal zo súčasných bioplynových staníc, ale aj z nových biometánových staníc využívajúcich biologicky rozložiteľný komunálny odpad, kuchynský a reštauračný odpad a najmä exkrementy hospodárskych zvierat. Patrícia Gašparcová zo Slovenskej bioplynovej asociácie tiež upozornila, že biometán je v súčasnosti približne o tretinu lacnejší ako zemný plyn. Aby tento sektor prilákal viac investícií, je však podľa nej potrebná politická podpora.

Pre sankcie má problémy už aj Nord Stream 2. Je projekt nadobro odpísaný?

„Vzhľadom na politickú situáciu sa snažia od projektu dištancovať nielen zapojené štáty, ale aj súkromné spoločnosti ako Shell. Bude veľmi zložité získať späť podporu na jeho spustenie. Dlhodobo bola závislosť Európy od ruských surovín vnímaná ako nebezpečná a teraz budeme platiť za nepripravenosť. V tomto svetle je Poľsko štát, ktorý sa napriek histórii podobnej našej dokázal najlepšie odpútať od ruskej ropy a plynu,” tvrdí Andrej Lednár, analytik zo spoločnosti Prvá energetická.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ropa #zemný plyn #energetika #vojna na Ukrajine