Putin pumpuje do vojny miliardy. Našimi platbami za energie rastie aj jeho rozpočet

Ropa, zemný plyn aj jadro. Tri strategické zdroje energie, pri ktorých je Slovensko závislé na dodávkach z Ruska. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ubezpečuje, že ich zásob máme dostatok. „Na tento rok má Slovensko dodávky energií zabezpečené. Máme aj plán B v každej jednej oblasti. Hovorím najmä o rope, o plyne a jadrovom palive," povedal Sulík. Problémy by podľa neho Slovensko nemalo mať ani s dodávkami čierneho uhlia.

02.03.2022 17:08
Russia Ukraine Explainer Foto: ,
Vľavo ruský prezident Vladimir Putin a ruský minister obrany Sergej Šojgu
debata (97)

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) tiež podporil zvýšenie úsilia na osamostatnenie sa Slovenska od závislosti od ruských dodávok energií. „Čím drahšie sú energie, tým viac peňazí má od nás ruský cár na vedenie vojny, má to celkom dobre vymyslené," skonštatoval v stredu po rokovaní vlády Matovič.

Do akej miery sme však od východného dodávateľa závislí a aké alternatívy má naša krajina k dispozícii? Denník Pravda sa pozrel na kľúčové otázky o aktuálnej energetickej bezpečnosti Slovenska.

Ako sú na tom aktuálne zásoby?

V zásobníkoch má Slovensko ropu a ropné produkty na najbližších sto dní. „Slovnaft, ako aj Skupina MOL monitoruje udalosti na Ukrajine, pričom sme pripravení zásobovať trh našimi produktmi v rámci regiónu. Aktuálne sú všetky dodávky kľúčových surovín, teda ropy, ale aj plynu do rafinérie v súlade s plánovaným harmonogramom,” informoval Anton Molnár, hovorca Slovnaftu. Prepravu ropy zabezpečuje na Slovensku firma Transpetrol. Aj oni potvrdili, že cez ruský ropovod Družba zatiaľ ropa tečie dostatočne.

Aký iný zdroj okrem Družby môže Slovensko využiť?

V prípade zastavenia dodávok ropy z Ruska má Slovensko aj zálohu. Ide o takzvanú južnú trasu z ropovodu Adria, ktorý ide na Slovensko z Maďarska. Táto možnosť je plne funkčná a kapacitne dostatočná. ide o prepojenie z chorvátskeho terminálu Omišajľ na ostrove Krk, kam môžu tankery privážať ropu z celého sveta.

zväčšiť Mapa plynových a ropných prepravných trás v Európe Foto: Európska komisia
map oil and gas europe Mapa plynových a ropných prepravných trás v Európe

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ropa #zemný plyn #energetika #vojna na Ukrajine