Sulík: rokujeme o náhrade ruského jadrového paliva. Američania sú však drahí

Vojna na Ukrajine vyvolala obavy aj v oblasti bezpečnosti našich jadrových elektrární. Aktuálne sme totiž závislí na dodávkach paliva z Ruska. Minister hospodárstva Richard Sulík v stredu na rokovaní vlády uviedol, že rokovania o zazmluvnení alternatívneho dodávateľa už začali. Konkurentom ruského dodávateľa je americký Westinghouse.

02.03.2022 12:19
sulík Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (70)

Sulík sa vyjadril, že vždy je dobré mať viacerých dodávateľov, ale musí nájsť riešenie, ktoré je ekonomicky výhodné. „Hľadáme riešenie, ktoré bude bezpečné a stabilné. Musíme ale myslieť na to, koľko potom bude stáť tá elektrina. Doteraz 90 percent mailov v mojej schránke tvorili sťažnosti na vysoké účty," komentoval minister. Zároveň však ubezpečil, že s americkým partnerom hľadajú riešenie. Zásoby na dostatočnú výrobu jadrovej elektriny na tento rok podľa Sulíka máme plne zabezpečené.

Minister financií Igor Matovič tiež podporil zvýšenie úsilia na osamostatnenie sa Slovenska od závislosti na ruských dodávkach energií. „Čím drahšie sú energie, tým viac peňazí má od nás ruský cár na vedenie vojny, má to celkom dobre vymyslené," skonštatoval v stredu po rokovaní vlády Matovič.

Záujem o diverzifikáciu jadrových zdrojov v stredu potvrdila aj predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) Marta Žiaková. „Proces, keď začínate používať iné palivo, ako bolo pôvodné, je dosť zdĺhavý, pretože musíte preskúmať všetky bezpečnostné aspekty, ktoré sú s tým spojené," upozornila Žiaková. Pri prevádzke reaktora totiž nesmie prísť k poškodeniu paliva, ale ani samotného primárneho okruhu reaktora.

O zmene dodávateľa paliva sa podľa Žiakovej uvažuje, no iniciátorom tejto zmeny musí byť držiteľ povolenia na prevádzkovanie jadrového zariadenia, ktorým sú u nás Slovenské elektrárne. Úrad bude v takom prípade spolu s elektrárňami posudzovať palivo, ktoré by chceli kúpiť.

Denník Pravda sa pozrel aj na ďalšie dôležité otázky ohľadom dodávok paliva pre slovenské atómky.

Máme zásob dosť?

V utorok nad ránom pristálo na bratislavskom letisku lietadlo spoločnosti Volga Dnepr Airlines, ktoré k nám dopravilo jadrové palivo z Ruskej federácie. Hoci Slovensko uzavrelo vzdušný priestor pre ruské lety, v tomto prípade bola využitá výnimka. „Po plyne a rope má slovenské hospodárstvo poistený ďalší energonosič,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Rezort spolupracoval na tejto akcii aj s poľskou ministerkou pre energetiku Annou Moskwou.

Richard Sulík v nadväznosti na utorkovú dodávku ubezpečil, že Slovenské elektrárne majú v súčasnosti dostatok jadrového paliva. „Z bezpečnostných dôvodov nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie. Môžeme len dodať, že išlo o dlhodobo plánovanú dodávku a že rezort hospodárstva rovnako ako pri plyne, aj pri jadrovom palive pracuje na diverzifikácii dodávok,” doplnil pre Pravdu tlačový odbor ministerstva hospodárstva.

Koľko paliva spotrebúvajú naše elektrárne?

Na prevádzku jedného bloku jadrovej elektrárne typu VVER 440 podľa Slovenských elektrární treba sedem až deväť ton uránového paliva ročne. To znamená, že spotreba jadrového paliva je v súčasnosti na Slovensku od 28 do 36 ton. Koľko paliva priviezol ruský IL 76 do Bratislavy, nie je známe. Nosnosť tohto stroja je od 30 do 60 ton nákladu.

Sme bytostne závislí na ruskom jadrovom palive?

Slovensko je v súčasnosti od dodávok paliva pre jadrové reaktory z Ruska závislé. Atómovým elektrárňam v Mochovciach a v Bohuniciach palivo vyše 40 rokov dodáva TVEL, dcérska spoločnosť ruského Rosatomu. Palivové kazety produkujú v závode v meste Elektrostal neďaleko Moskvy. Slovenské elektrárne majú aktuálne zmluvy s platnosťou na roky 2022–2026 s možnosťou predĺženia do roku 2030.

Kontrakty o dodávkach jadrového paliva pre jadrové elektrárne na Slovensku so spoločnosťou TVEL boli podpísané v júni 2019 v Moskve za prítomnosti ruských a slovenských premiérov Dmitrija Medvedeva a Petra Pellegriniho. Ruské jadrové palivo dodáva TVEL do štyroch prevádzkovaných blokov s reaktormi VVER-440 v JE Bohunice a JE Mochovce, použité má byť podľa aktuálnych zmlúv aj do dvoch nových blokov VVER-440 Mochovce.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #energetika #vojna na Ukrajine #atómové elektrárne