Sankcie potápajú Nord Stream 2. Prepustil všetkých zamestnancov

Vo Švajčiarsku sídliaca spoločnosť Nord Stream 2 AG, ktorá postavila plynovod Severný prúd 2, uvažuje nad podaním žiadosti o insolvenciu. Uviedli to dva zdroje oboznámené s informáciami, informovala agentúra Reuters.

01.03.2022 14:53
Nord Stream II. / Nord Stream 2 / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (13)

Zdroje, ktoré si neželali byť menované, uviedli, že Nord Stream 2 AG v súčasnosti pracuje na vyriešení niektorých svojich pohľadávok a už tento týždeň by firma mohla podať žiadosť o začatie insolvenčného konania. Spoločnosť na otázky agentúry Reuters k týmto informáciám nereagovala a vyjadrenie neposkytol ani ruský plynárenský koncern Gazprom.

Nord Stream 2 AG, ktorý je registrovaný vo Švajčiarsku a jeho vlastníkom je Gazprom, dokončil vlani projekt plynovodu Severný prúd 2 za 11 miliárd USD (9,82 miliardy eur). Ten by mal dodávať plyn priamo z Ruska do Nemecka popod Baltické more, čo znamená, že dodávky obídu Ukrajinu.

Iljušin IL 76 Čítajte viac Jedno ruské lietadlo dostalo výnimku. Aký materiál na Slovensko priviezlo?

Napriek tomu, že projekt je už hotový, komerčná prevádzka sa ešte nespustila. Najskôr musí na plynovodný projekt vydať osvedčenie Nemecko a následne Európska komisia. Nemecko však už 22. februára pozastavilo certifikáciu plynovodu. Reagovalo tak na uznanie dvoch separatistických regiónov za nezávislé štáty, pričom Rusko tam následne vyslalo vojakov.

Hneď na ďalší deň USA uvalili na projekt sankcie, pričom firmy dostali čas do 2. marca, aby „ukončili transakcie zahrnujúce Nord Stream 2 AG alebo iný subjekt, v ktorom Nord Stream 2 AG priamo alebo nepriamo vlastní minimálne 50-percentný podiel“. Gazprom sa na nákladoch na výstavbu Severného prúdu 2 podieľal zhruba polovicou, na zvyšných 50 % nákladov sa podieľali firma Shell, rakúska OMV, francúzska Engie a nemecké Uniper a Wintershall DEA. Ani tieto firmy sa k najnovšej situácii nevyjadrili.

Vzhľadom na súčasnú situáciu spoločnosť Nord Stream 2 AG zároveň rozhodla o prepustení zamestnancov. Švajčiarsky minister hospodárstva Guy Parmelin už v pondelok (28. 2.) v rozhovore pre švajčiarsku rozhlasovú stanicu RTS povedal, že viac než 140 zamestnancov, ktorí pracovali pre Nord Stream 2 AG vo švajčiarskom meste Zug, bolo prepustených.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Gazprom #Nord Stream 2 #vojna na Ukrajine