Jedno ruské lietadlo dostalo výnimku. Aký materiál na Slovensko priviezlo?

Vzdušný priestor EÚ je pre ruské letectvo uzavretý, ale jeden stroj preletel z Ruska cez Bielorusko a Poľsko na Slovensko.

01.03.2022 08:35 , aktualizované: 11:54
Iljušin IL 76 Foto: ,
Ruské lietadlo Iljušin IL 76 po pristátí na bratislavskom letisku v utorok 1. marca 2022.
debata (187)
VIDEO: Ruský stroj na letisku v Bratislave v čase, keď sa uzavrel vzdušný priestor pre ruské lietadlá
Video

Vyplýva to z údajov internetovej služby Flightradar 24. Nákladné lietadlo pristálo na bratislavskom letisku v utorok ráno.

Prílet potvrdila denníku Pravdu hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Zuzana Drobová: „Áno, je to pravda. Lietadlo doviezlo strategický materiál," Dodala, že ruský stroj získal výnimku od Rady EÚ.

Nemenovaný zdroj oboznámený s touto leteckou operáciou pre Pravdu povedal, že súvisí s dodávkami materiálu do dvoch prevádzkovaných blokov v jadrovej elektrárni v Mochovciach: „Z Ruska priletel stroj typu Iljušin, ktorý doniesol jadrové palivo," uviedol.

Následne to na svojich stránkach potvrdil aj rezort hospodárstva.„Po plyne a rope má slovenské hospodárstvo poistený ďalší energonosič. Som rád, že sme to logisticky zvládli a ďakujem aj ministerstvám zahraničia a dopravy za skvelú koordináciu pri riešení povolení,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

Dlhodobo plánovaná dodávka

Na aké časové obdobie sa „dostatok“ jadrového paliva vzťahuje, rezort nespresnil. „Z bezpečnostných dôvodov nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie. Môžeme len dodať, že išlo o dlhodobo plánovanú dodávku a že rezort hospodárstva rovnako ako pri plyne aj pri jadrovom palive pracuje na diverzifikácii dodávok,“ uviedla hovorkyňa MH Katarína Matejková.

Na prevádzku jedného bloku jadrovej elektrárne typu VVER 440 podľa Slovenských elektrární (SE) treba sedem až deväť ton uránového paliva ročne. To znamená, že spotreba jadrového paliva je v súčasnosti na Slovensku od 28 do 36 ton. Koľko paliva priviezol ruský IL 76 do Bratislavy, nie je známe. Nosnosť tohto stroja je od 30 do 60 ton nákladu.

Hoci Slovensko uzavrelo vzdušný priestor pre ruské lety, v tomto prípade bola v súlade s platnými predpismi využitá výnimka, ktorú je možné uplatniť v prípade humanitárnej pomoci a jadrového paliva. MH SR spolupracovalo na tejto akcii aj s poľskou ministerkou pre energetiku Annou Moskwou, ktorej šéf slovenského rezortu hospodárstva taktiež poďakoval za podporu. Richard Sulík zároveň ubezpečil, že SE majú v súčasnosti dostatok jadrového paliva.

Dodávka určená do Mochoviec môže Slovensku poskytnúť pocit istoty, že atómová elektráreň bude mať dostatok paliva na výrobu elektrickej energie práve v čase, keď vývoj po ruskej invázii na Ukrajinu a ďalšie geopolitické udalosti s ňou spojené sú absolútne nepredvídateľné.

© Autorské práva vyhradené

187 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Mochovce #vojna na Ukrajine