Priemysel otvára krízové štáby. Dodávku čierneho zlata poistil z juhu

Slovenské plynárenské a energetické spoločnosti pozorne sledujú vývoj, pretože Ukrajina a Rusko sú ich dôležitými partnermi. Firmy Pravdu informujú, že nateraz dodávky zemného plynu z východu naďalej prichádzajú a spoločnosti zabezpečujú spoľahlivo dodávky všetkým koncovým zákazníkom. V prípade ropy majú však pripravený aj "plán B".

24.02.2022 12:04 , aktualizované: 18:16
plyn, SPP, Veľké Kapušany, dispečing Foto:
Dispečerská centrála odovzdávacej stanice Veľké Kapušany.
debata (56)

„Vnímame rast cien na spotových trhoch. Tie môžu ovplyvniť firemný sektor, pokiaľ nemá zabezpečené dodávky plynu za zafixované ceny a nakupuje na spote," hovorí Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenkého plynárenského a naftového zväzu. Firmy medzitým pozorne sledujú a vyhodnocujú situáciu.

„Vzniknutou situáciou sa intenzívne zaoberáme a monitorujeme ju. Na zasadnutí nášho krízového štábu sme si prešli viacero možných alternatív a scenárov tak, aby sme boli pripravení a nič nepodcenili. Zásoby palív máme dostatočné a dodávky energií nie sú nijako obmedzené ani ohrozené, takže momentálne nie je dôvod na obavy,” uviedla Andrea Devánová, manažérka marketingu MH Teplárenský holding, ktorý zásobuje dodávkami tepla vyše milióna ľudí na celom Slovensku.

Ceny komodít vystrelili

V reakcii na útok Ruska zaznamenali nedávno ceny plynu v Európe výrazný rast. Kontrakt na plyn s dodávkou v marci na holandskej burze TTF vzrástol vo štvrtok po prvých informáciách o invázii o 35 % na 120 eur za megawatthodinu (MWh). Neskôr sa cena znížila na približne 114 eur/MWh.

Čo sa týka regulovaných subjektov, ako sú domácnosti a malé firmy, Kvasňovský pripomína, že môžu aj v nasledujúcom roku počítať s rastom cien. Do ich výpočtu totiž vchádza 12-mesačný priemer a aktuálne sú ceny viacnásobne vyššie, ako vlani o takomto čase. „Najmä nevidno fundamenty, ktoré by naznačovali ich skorý pokles," dodáva.

Vývoj ceny zemného plynu na burze. Foto: Kurzy.cz
zemny plyn graf vyvoj cena Vývoj ceny zemného plynu na burze.

Udalosti na Ukrajine monitoruje aj Slovnaft a Skupina MOL. Tvrdia, že sú pripravení zásobovať trh svojimi produktmi v rámci regiónu. „Aktuálne sú všetky dodávky kľúčových surovín, teda ropy, ale aj plynu do rafinérie v súlade s plánovaným harmonogramom," informoval Pravdu Anton Molnár, riaditeľ komunikácie Slovnaftu.

Ceny ropy vyskočili pre rusko-ukrajinský konflikt vo štvrtok zhruba o 5 USD, čo znamená, že cena Brentu prvýkrát za viac než sedem rokov prekonala kľúčovú hranicu 100 USD za barel (159 litrov). V raste pokračovala ďalej a nakrátko dosiahla takmer 102,50 USD/barel. Neskôr sa čiastočne skorigovala a po 7.30 h SEČ sa pohybovala okolo 102,30 USD, informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

V prípade zásobovania ropy má Slovensko k dispozícii alternatívu. Existuje totiž plne funkčná a kapacitne dostatočná logistická trasa z chorvátskeho terminálu Omišajľ na ostrove Krk, kde vedia tankery priviesť ropu prakticky kdekoľvek zo sveta, cez ropovod Adria až na Slovensko. Tú na území Slovenka spravuje štátny Transpetrol.

ropa, Adria, ropovod

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Gazprom #vojna na Ukrajine