Pokračovanie článku: Ruská agresia tlačí ceny plynu hore. Čo sa stane v prípade útoku? Prví by boli na rane veľkí odberatelia

Medvedev pohrozil Európanom

Niekdajší ruský prezident a v súčasnosti podpredseda štátnej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev už stihol skritizovať rozhodnutie Nemecka, ktoré v utorok stoplo certifikáciu plynovodu Nord Stream 2. Pohrozil Európanom, že čoskoro zaplatia za plyn oveľa vyššiu sumu, na akú boli doteraz zvyknutí. „Vitajte v odvážnom novom svete, kde Európania čoskoro zaplatia 2000 eur za tisíc kubických metrov zemného plynu,“ povedal Medvedev.

Výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský upozorňuje, že spomínaný výrok treba dať do kontextu. Podľa neho je spustenie plynovodu na dne Baltského mora zacielené na zákazníkov v Nemecku, Rakúsku i Taliansku. Upozorňuje, že najmä pre Nemecko ide o dôležitý energetický zdroj po odstavení jadrových elektrární. „Na druhej strane, pokiaľ chce Rusko dlhodobo plniť svoje záväzky bez plynovodu Nord Stream 2, bude musieť viac využívať trasu cez Ukrajinu, čo podľa všetkého nie je v súčasnosti v jeho záujme,“ vysvetľuje Kvasňovský. Preto sa dá podľa neho očakávať, že Európu čaká dlhšie obdobie vyšších cien zemného plynu.

Otázka energetickej závislosti od Ruska tu bude ešte dlho. Jediným riešením je obmedziť celkovú spotrebu fosílnych palív. Ale to je v krátkodobom horizonte zatiaľ nemožné. Aj preto napríklad Európska únia nedávno označila plyn za udržateľný zdroj energie.

Druhým riešením je hľadanie iných zdrojov. „Znamenalo by to dodávky plynu z pobaltských a severských krajín alebo z USA. Aj keď z ekologického a ekonomického hľadiska to nie je ideálne riešenie, bude to asi jediné reálne riešenie,“ uzatvára Lednár.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #vojna na Ukrajine