Pokračovanie článku: Ruská agresia tlačí ceny plynu hore. Čo sa stane v prípade útoku? Prví by boli na rane veľkí odberatelia

Plynová kríza Slovensko pripravila

Najväčšou hrozbou pre Slovensko by bola situácia, keby sa Rusko opäť rozhodlo zastaviť dodávky plynu a zopakovala sa situácia z roku 2009. Niekoľko dní k nám vtedy neprúdil plyn, vonku boli mrazy, čo vyvolávalo obavy v domácnostiach kúriacich plynom, výrobu museli prerušiť aj mnohé firmy, čo pre slovenskú ekonomiku predstavovalo veľké škody.

Z tejto nepriaznivej situácie sa však krajina poučila. Začali sa stavať plynovody so susednými krajinami, čo nám umožnilo prístup aj na iné trhy s plynom a vďaka reverznému toku môžeme čerpať plyn aj zo Západu.

Príkladom novej infraštruktúry je aj strategické prepojenie s Poľskom, ktoré sa práve dokončuje. Táto časť plynovodu bude tvoriť dôležitú časť európskeho koridoru pre severojužné plynárenské prepojenie. Vďaka novému energetickému projektu sa budeme môcť napojiť na obchodné operácie so skvapalneným plynom, ktorý dovážajú zahraničné tankery do poľských prístavov pri Baltskom mori. Poľsko sa napríklad vďaka terminálom na skvapalnený plyn a novému plynovodu zo Severného mora stane do dvoch rokov úplne nezávislým od ruského plynu.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #vojna na Ukrajine