Pokračovanie článku: Ruská agresia tlačí ceny plynu hore. Čo sa stane v prípade útoku? Prví by boli na rane veľkí odberatelia

Plynovod Nord Stream 2 je politická zbraň

Na ceny plynu mala veľký vplyv aj správa, že Nemci zastavili spustenie plynovodu Nord Stream 2. „Ceny plynu pre rok 2023 a 2024 stúpli za 24 hodín o vyše 10 percent. Bola to priama reakcia na pozastavenie certifikácie plynovodu Nord Stream 2 zo strany Nemecka,“ hovorí pre Pravdu Andrej Lednár zo spoločnosti Prvá energetická.

Špecialista na energetiku Karel Hirman ale upozorňuje, že plynovod Nord Stream 2 fakticky nie je potrebný. Rusko si totiž dokáže zabezpečiť tranzit plynu aj cez plynovod Jamal prechádzajúci cez Poľsko alebo plynovod Bratstvo prechádzajúci cez Slovensko. Kľúčové podľa neho bude, čo urobí Gazprom ako hlavný dodávateľ plynu. „Či na pokyn Kremľa bude naďalej škrtiť ventily. Alebo či sa Putinove tanky pohnú ďalej do vnútrozemia Ukrajiny a prerušia tak tranzit cez ňu,“ tvrdí.

Andrej Lednár hovorí, že režim Vladimira Putina používa Nord Stream 2 ako politický nástroj. „Aj keď Rusko oficiálne tvrdí, že to tak nie je, opak je pravdou. Už vlani Gazprom opakovane uzatváral alebo obmedzoval toky cez všetky plynovody vedúce do Európy, a to aj napriek platným zmluvám. Odzrkadlilo sa to na faktúrach všetkých odberateľov,“ upozorňuje.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #vojna na Ukrajine