Sulík: Plynu, ropy aj jadrového paliva má Slovensko dostatok

Slovensko má v súčasnosti dostatočné zásoby plynu, ropy aj jadrového paliva. Povedal to v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v súvislosti s vyostrením konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou a možným obmedzením dodávok týchto energetických surovín.

23.02.2022 14:17
sulík Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík
debata (14)

„Vo všeobecnosti môžem povedať, že plynu je v zásobníkoch dosť,“ povedal Sulík. Dodal, že, samozrejme, ide o stav k 23. februáru, keď sú zásobníky na konci zimy pomerne vyprázdnené. K stabilnému zásobovaniu prispelo aj priaznivé počasie. Rezort hospodárstva už podľa ministra zvažuje riešenia na nadchádzajúce obdobie, keď by sa mali zásobníky začať pripravovať na ďalšie vykurovacie obdobie.

Video

Pokiaľ by došlo k prerušeniu dodávok ropy, má Slovensko zásoby na 90 dní a podľa Sulíka je možné dopraviť na Slovensku ropu aj cez južný ropovod Adria. Rovnako majú Slovenské elektrárne v súčasnosti dostatok jadrového paliva pre atómové elektrárne a podnikajú kroky, aby sa zásoby paliva ešte zvýšili.

Rezort hospodárstva má podľa ministra pripravený scenár pre prípad prerušenia dodávok surovín z ruskej federácie, no aktuálne podľa neho žiadne výpadky nehrozia.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovensko #plyn #Richard Sulík #jadrové palivo