Nemci stopli Putinovu plynovú zbraň Nord Stream 2. Prídu ďalšie postihy, varuje Európa

Veľká Británia a Európska únia sa rozhodli na agresívne kroky Moskvy zareagovať ekonomickými sankciami.

22.02.2022 18:28
Berlín, protest, Rusko Foto:
debata (15)

Britský premiér Boris Johnson povedal, že balík ich ekonomických sankcií zasiahne „ekonomické záujmy, ktoré podporujú ruskú vojenskú mašinériu“. Podľa Johnsona to bude len prvá z prívalu sankcií. Myslí si totiž, že príde ďalšie iracionálne ruské správanie.

Európska únia na druhej strane navrhuje sankcie proti ruským predstaviteľom, ktorí sa podieľali na uznaní nezávislosti separatistických regiónov na východe Ukrajiny. Sankcie tiež neobídu ruské banky, ktoré financujú vojenské operácie na týchto územiach. O návrhu ešte mali v utorok večer rokovať ministri členských krajín únie. Do uzávierky zatiaľ nebolo jasné, či boli sankcie aj formálne schválené. Aj keď detaily zo zoznamu sankcií ešte neboli známe, jedno je však isté. Krajiny už začali unilaterálne jednať. Príkladom je Nemecko, ktoré stoplo jeden z najväčších energetických projektov Nord Stream 2.

Rusko, Vladimír Putin Čítajte viac Ak Rusko vypne dodávky plynu, Slovensko zaplače najviac z únie. Životne odkázaní sme ešte na dve ďalšie suroviny

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že súčasný postup Ruska voči Ukrajine neumožňuje spustenie plynovodu Nord Stream 2, ktorým má po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka prúdiť plyn. Spoločný projekt Nemecka s Ruskom, pre ktorý stratí Slovensko dominantnú pozíciu tranzitnej krajiny, je už hotový, ale povolenie na prevádzku nemecké úrady doteraz nevydali.

Prekvapením bola stopka pre plynovod

Podľa analytika Tatra banky Andreja Martišku sa zdá, že, že EÚ, Spojené štáty a Spojené kráľovstvo v reakcii na Putinov krok zatiaľ nepristúpia k plnému balíku sankcií pripravenému pre prípad invázie na Ukrajine. Myslí si, že aplikujú iba čiastočné, cielené sankcie. Tie sú zamerané hlavne na Putinových blízkych oligarchov, banky podporujúce vojenské operácie a obchod so separatistickými regiónmi. „Sankcie v takomto rozsahu Rusko zrejme očakávalo a ich vplyv na ruskú ekonomiku nebude významný.

Prekvapením však bolo pozastavenie schvaľovania plynovodu Nord Stream 2 zo strany Nemecka, ktoré Rusko „zabolí“ a otvára dvere aj tvrdším sektorovým sankciám,“ vysvetľuje analytik pre Pravdu.

Previazanosť v energetike

Český ekonóm Lukáš Kovanda upozorňuje, že Západ razantnými sankciami proti Rusku nepochybne poškodí aj sám seba. „Musí teda voliť také sankčné kroky, ktoré budú razantné, ale nie kontraproduktívne,“ píše vo svojom komentári. Na Západe je najväčším obchodným partnerom Ruska Európska únia, z krajín EÚ potom Nemecko.

„Sankcie tak aj preto svojím spätným dopadom oveľa viac zasiahnu Európu ako Spojené štáty. Nielen z dôvodu oveľa väčšej obchodnej a finančnej previazanosti, ale, pochopiteľne, tiež z dôvodu previazanosti energetickej,“ vysvetľuje Kovanda. Podľa neho preto treba hľadať rovnováhu medzi nutnosťou čo najrazantnejšej odozvy a zároveň snahou čo najviac limitovať „sebapoškodenie“ Západu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina