Šéf Úradu pre reguláciu pre Pravdu: Našli sme spôsoby, ako znížiť ľuďom účty za energie

Memorandum, ktoré podpísala vláda so Slovenskými elektrárňami, kompletne mení celú situáciu, hovorí v rozhovore pre Pravdu Andrej Juris, predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

18.02.2022 16:50
Andrej Juris, Foto:
Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris
debata

Vykurovacia sezóna pomaly končí, no energetici už pozerajú na rok 2023. Hodnoty, z ktorých Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nastavuje maximálne ceny pre zraniteľných odberateľov, teda domácnosti či malé podniky, sa totiž zbierajú v priebehu prvých šiestich mesiacov tohto roka.

„Trhy s energiami sú v súčastnosti veľmi turbulentné. Ceny sú vysoko, no zároveň dramaticky kolíšu a menia sa zo dňa na deň. Preto sa aj nám ťažko odhaduje, čo bude. My sa samozrejme budeme snažiť využiť všetky nástroje v našich kompetenciách na to, aby sme tento rozdiel zmiernili," hovorí Juris.

VIDEO: Pozrite si rozhovor s Andrejom Jurisom.

Ako príklad uvádza možnosť upraviť ceny v iných položkách spadajúcich do koncovej ceny, ako sú poplatky za distribúciu, za prenos, či tarifa za prevádzku systému. Tie totiž umožnia dosiahnuť úspory, ktoré by nárast ceny komodity zmiernili. Detaily novej regulačnej politiky plánujú schváliť už v marci.

Šéf regulačného úradu sa vyjadruje aj k novému Memorandu, ktorým sa vláda dohodla so Slovenskými elektrárňami, že zafixujú cenu elektriny pre domácnosti na tohtoročnej úrovni aj na roky 2023 a 2024. „To absolútne zmení situáciu. Treba doriešiť ešte mnoho detailov, aby sme to dostali do realizácie, no zavedenie tohto opatrenia by mohlo celý dopad trhových cien na odberateľov eliminovať," hovorí.

271975706 273526534890604 2668706726355938953 n Čítajte viac Vláda mení daň za istoty. Ľuďom ušetrí miliardu, elektrárne získajú Mochovce

Zmeny čakajú aj najzraniteľnejších odberateľov. „Pripravujeme, teda novelizujeme aj koncepciu energetickej chudoby. Odberatelia, či domácnosti, ktoré sú sociálne zraniteľné, by mali byť posudzované podľa nových kritérií, plus prinesieme súbor nástrojov, ako ich môžeme ochraňovať. A to nielen v rámci nástrojov, ktoré má k dispozícii úrad, ale aj v širšom kontexte štátnej politiky," dodáva Juris.

Detaily o tom, ako plánuje ÚRSO pomôcť zraniteľným odberateľom s cenami energií, ale aj o tom, ako sa brániť, keď vám dodávateľ tepla naúčtuje podozrivo vysoké faktúry, nájdete čoskoro v kompletnom rozhovore v denníku aj na webe pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #elektrina #ÚRSO #ceny energií #andrej juris