Turbulencie na trhu s elektrinou. Prírodný živel zrazil ceny komodity na minimum

Vyčíňanie prírodných živlov spôsobuje turbulencie aj na energetickom trhu. Burzová cena elektriny s dodaním budúceho dňa sa dnes v Nemecku prepadá oproti včerajšku o zhruba 66 percent lacnejšie.

18.02.2022 12:52
Nemecko elektrina uhlie koniec vláda dohoda Foto: ,
Uhoľná elektráreň a veterná turbína v nemeckom Gelsenkirchene.
debata (14)

Ceny elektriny v Európe sa v dôsledku veterných búrok prepadajú na tohtoročné minimá. Čisto vzhľadom na vývoj cien elektriny ide o vítanú úľavu, pretože zvlášť na sklonku minuloročná elektrina v Európe dramaticky zdražovala na historické rekordy, vinou európskej plynovej krízy.

Burzová cena elektriny s dodaním budúceho dňa sa dnes v Nemecku prepadá oproti včerajšku o zhruba 66 percent nižšie. Tento rok vôbec prvýkrát vyšla aj na menej ako 40 eur za megawatthodinu. Ako sa to týka Slovenska?

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Na energie míňame toľko čo Nemci či Rakúšania. Aj malé zmeny však vedia ušetriť desiatky eur (+ rady)

„Nemecko predstavuje najväčší európsky trh s elektrinou. Ceny, ktoré v Nemecku vznikajú, sú určujúce aj pre veľkoobchodnú cenu elektriny v Česku, od ktorej sa odvíja cena elektriny pre domácnosti. Stredoeurópsky trh s elektrinou je s tým nemeckým pomerne tesne prepojený,“ hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda. Následne to má dopad aj na Slovensko. Nemecko tiež vyváža prebytky v čase špičkovej produkcie (najmä keď fúka vietor vo veterných parkoch) do Rakúska, Česka a juhovýchodnej Európy a tieto prepravné toky pokračujú ďalej na Slovensko a do Maďarska.

V čase búrky Dudley a Eunice vyrábajú Nemci... Foto: Bloomberg
graf elektrina dudley eunice V čase búrky Dudley a Eunice vyrábajú Nemci toľko elektriny z vetra ako nikdy v histórii.

Nemeckom sa dnes ženie búrka Eunice – ktorá tam má meno Zeynep – a v jej dôsledku podľa Kovandu počas dneška a noci na sobotu vyrobia nemecké veterné farmy historicky rekordné množstvo elektriny. Malo by byť ešte vyššie ako to, aké nemecké veterné farmy vyrobili, keď sa Nemeckom v týždni preháňala búrka Dudley, ktorá tam nesie názov Yelenia.

V stredu, v dôsledku víchríc a orkánov, ktoré priniesla búrka Dudley, vyrobili nemecké veterné elektrárne celkom cez 45 tisíc megawattodín elektriny (na grafe, červený krúžok). Dnes by mal tento čerstvý historický rekord padnúť, pretože výroba elektriny vo veterných farmách presiahne 50-tisíc megawattov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #ceny energií #burzové ceny