Matovič: Zbohatlíkom a oligarchom nebudeme preplácať vykurovanie 25 metrových bazénov. Postavíme sa im zoči voči

Domácnosti, ktoré vykurujú bazény, by nemali mať nárok na zastropovanú cenu elektriny, na ktorej sa dohodol štát so Slovenskými elektrárňami. Podľa ministra financií Igora Matoviča, ide totiž o oligarchov, ktorí majú platiť trhové ceny elektriny či plynu.

17.02.2022 13:58
kupele relax bazen oddych wellness Foto:
Ilustračná fotka
debata (32)

„Keď bude spoločenská dohoda na tom, že ľudia, ktorí si elektrinou vyhrievajú luxus nemajú mať nárok na tú elektrinu, tak ich od toho odrežeme. Budú mať k dispozícii iba základnú spotrebu za regulovanú cenu, a to čo získame použijeme v domovoch sociálnych služieb. Je to otvorená otázka, nemáme s tým najmenší problém. Aby my sme teraz zbohatlíkom, nejakým oligarchom platili vyhrievanie 25-metrového bazéna, tak to určite nie. Nebojíme sa oligarchov. Postavíme sa im zoči voči,“ povedal v relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres Matovič. Spoločenská dohoda by sa podľa neho mala nájsť najneskôr do konca tohto roka.

Ministrovi sa taktiež nepáči, že domácnosti vykurujúce bazény majú nárok na regulovanú cenu energií. „Nikto to doteraz neriešil. Ak my zavedieme spravodlivosť, že tí čo si vykurujú bazény už budú platiť trhovú cenu, tak je to omnoho sociálnejšie,“ konštatoval Matovič.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Veľkí teplári ponúkajú domácnostiam návrat k centrálnemu zásobovaniu teplom

Slovenské elektrárne v rokoch 2023 a 2024 vyčlenia pre domácnosti za zastropovanú cenu 6,15 terawatthodín elektriny. Podľa memoranda, ktoré podpísal slovenský dominantný výrobca elektriny so slovenskou vládou, bude cenu silovej elektriny (tvorí zhruba 45 % koncovej ceny elektriny – pozn. SITA) na úrovni 61,20 eura za megawatthodinu. Celková hodnota podpory tak bude predstavovať približne 850 miliónov eur. Vláda zároveň týmto stiahla návrh zákona z tzv. nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením.

Zákony k daňovej revolúcii by mali predstaviť už čoskoro, avizuje Matovič

Zákony k daňovej revolúcii by malo Ministerstvo financií SR predstaviť už čoskoro. „V dohľadnej dobe predstavíme legislatívnu podobu celej daňovej revolúcie,“ povedal v relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres minister financií Igor Matovič.

Legislatíva by mala byť podľa ministra v parlamente možno ešte skôr, ako na jeseň tohto roku. „Keď chceme, aby čo najviac začalo platiť od januára budúceho roka, treba sa naozaj poponáhľať,“ konštatoval Matovič.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #domácnosti #kúrenie #Igor Matovič