Pokračovanie článku: Vláda mení daň za istoty. Ľuďom ušetrí miliardu, elektrárne získajú Mochovce

Akcionári elektrární sa vzdali zisku

Slovenské elektrárne sa prijatím tohto opatrenia dobrovoľne vzdávajú zhruba 850-miliónového zisku, ktorý by im priniesol predaj "vyhradenej” 6,15 terawatthodiny elektriny ročne za trhové ceny na burze. „Táto čiastka bude musieť byť nejakým spôsobom zafinancovaná. Musíme diskutovať s bankami, majoritný akcionár je na to pripravený,“ povedal generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Zároveň potvrdil dokončenie tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

Pôvodne mali Slovenské elektrárne platiť špeciálnu daň zo zisku. Tou by kompenzovali vysoké nárasty za účty energií pre domácnosti. Matovič so Sulíkom chceli od nich vybrať 50 miliónov eur v tomto roku a vyše 300 miliónov v tom budúcom. Elektrárne si to však prepočítali a vyšli im oveľa vyššie sumy.

Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární Čítajte viac Nová daň potopí dostavbu Mochoviec. Nie je na výplaty, v marci zbrankrotujeme, hovorí šéf elektrární

Práve Mochovce totiž mali byť ohrozené novou daňou, ktorú na ne chceli Matovič so Sulíkom uvaliť. „V podstate sme nahradili daň touto novou cenou. Je to lepšie komunikovateľné pre verejnosť, pre banky, plus má štát takto určitú istotu, že sa do budúcna vyhneme možným žalobám,” povedal Matovič.

Elektrárne si navyše v prípade priaznivej situácie na trhu môžu aj tak zarobiť. Podľa údajov Organizátora krátkodobého trhu s elektrinou už teraz ročne vyrábajú Slovenské elektrárne z jadra okolo 15,4 terawatthodiny elektriny. Dva nové bloky Mochoviec po spustení ročne vyrobia navyše dovedna vyše 7,5 terawatthodiny. Štát má tak z tohto celého balíka pre domácnosti "rezervovanú” zhruba len tretinu vyrobenej kapacity. Pre štát, ako aj súkromných akcionárov elektrární tak celá dohoda môže byť nakoniec výhodná.

© Autorské práva vyhradené

372 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #energetika #ceny energií