Pokračovanie článku: Vláda mení daň za istoty. Ľuďom ušetrí miliardu, elektrárne získajú Mochovce

Dodávatelia zostali zaskočení

Ako to bude fungovať v praxi? „Slovenské elektrárne sa zaviažu každému dodávateľovi elektriny pre domácnosti, teda firmám ako ZSE, SSE a VSE, ale aj SPP, Magne a iným dodávateľom, predať za dohodnutú cenu toľko elektriny, koľko jeho domácnosti odoberú,” vysvetľuje pre Pravdu Ján Pišta z poradenskej spoločnosti v energetike JPX.

Títo dodávatelia podľa Pištu elektrinu za uvedenú garantovanú cenu nakúpia od elektrární prostredníctvom svojich kontraktov. „Bude to administratívne náročné, nie však nemožné,” hovorí analytik.

Samotní dodávatelia, u ktorých si domácnosti elektrinu kupujú, zostali novinkou zaskočení. „Informáciu sme sa dozvedeli rovnako len z médií. Už je priam štandard, že takéto rozhodnutia nie sú vopred konzultované s relevantnými účastníkmi trhu a už vôbec sa pred samotným rozhodnutím nezisťuje, aký dopad bude mať na trh. Zatiaľ si nevieme predstaviť, ako to má fungovať a ani to, ako toto bude legislatívne ošetrené,” reagovala pre Pravdu Jana Ambrošová, predsedníčka Združenia dodávateľov energií.

Viac nevedia ani dodávatelia poslednej inštancie, najväčšie energofirmy ZSE, SSE a VSE. „Podrobnosti však zatiaľ nie sú presne definované a bude sa o nich ešte len rokovať,” uviedla Michaela Krivá, hovorkyňa SSE.

Analytik Semrič hovorí o precedense, aký trh ešte nezažil. „Na jednej strane budeme mať trhové ceny, na strane druhej bude ponuka Slovenských elektrární, kde by cena mala byť nižšia. V tomto kontexte vzniká množstvo otázok. Jednou z nich bude, ako zabezpečiť, že zvýhodnená elektrina sa nebude predávať za vyššie ceny a čo s kontraktmi uzatvorenými skôr a podobne,“ uvádza odborník.

Čo bude ďalej?

Celkový dohodnutý objem elektriny v garantovaných sadzbách je podľa ministra Matoviča 6,15 terawatthodiny (TWh) ročne. Spotreba slovenských domácností je približne 5,6 TWh ročne. Vláda chce rozdiel využiť na dodávky lacnejšej elektriny aj pre niektoré nemocnice, domovy sociálnych služieb či školy. „Nevyjde pre všetkých, ale chceme ten balík využiť, aby nám ani jedna kilowatthodina energie výrazne lacnejšej ako na trhu neprepadla," dodal Matovič.

Výbor pre hospodárske záležitosti galek Čítajte viac Tajomník rezortu hospodárstva: Na reguláciu treba dať pozor. Na budúci rok práve tieto ceny vystrelia

Analytik Pišta si myslí, že nové riešenie je síce rozhodne lepšie ako dodatočné zdanenie zisku, no komplexnejšie problém zdražovania nevyrieši. „Zdražovanie energií sa podľa väčšiny analýz v roku 2024 nezastaví. Čistý vzduch a pokoj v Európe majú takú cenu. Toto si treba uvedomiť a hľadať systémové riešenia. Cena na rok 2025 môže byť ešte vyššia, ako vidíme na burze teraz. Čo urobia títo politici potom? Opäť budú vydierať Slovenské elektrárne? Možno to však bude už úloha novej vlády,” upozorňuje Pišta.

Vývoj trhovej ceny zemného plynu
vývoj ceny elektriny na burze
+2Domácnostiam, ktoré využívajú elektrinu aj na...

© Autorské práva vyhradené

372 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #energetika #ceny energií