Pokračovanie článku: Rodiny v bytovkách dostali na výber. Majú 5 dní, aby získali lacnejšie teplo

Plánuje sa zmena zákona

Aby dostali bytovky viac slobody rozhodovať nad svojimi cenami, okrem aktuálneho pohotovostného opatrenia pripravuje rezort hospodárstva v spolupráci s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) aj ďalšiu pomoc do budúcna. Ide o úpravu regulačnej politiky. Jej cieľom bude týchto zraniteľných a neregulovaných odberateľov chrániť pred prudkými výkyvmi cien energetických komodít na trhoch.

Sulík potvrdil, že ministerstvo hospodárstva predloží návrh na zmenu zákona tak, aby domácnosti v bytových domoch s vlastnou kotolňou boli chránenými subjektmi. „Dostanú možnosť takzvaného “opt-in” vstupu. Zadefinuje sa presná skupina odberateľov a tí dostanú možnosť pridať sa medzi regulovaných odberateľov,” vysvetlil štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS).

plyn, potrubie, odpočet Čítajte viac Bytovky prekvapili účty za teplo. Ceny sú na plač, hore idú o desiatky až stovky eur

Na problémy v pondelok zareagoval aj Slovenský zväz výrobcov tepla. Bytovkám ponúkol, že v prípade záujmu im pomôže s opätovným pripojením k centrálnemu vykurovaniu. Ponuka platí aj pre odberateľov, ktorí doteraz neboli pripojení a je technicky možné ich na centrálne vykurovanie pripojiť. „Systémy CZT dokážu rovnomernejšie rozložiť a utlmiť v čase a vo svojom portfóliu dynamické nárasty cien. Väčšie, silnejšie spoločnosti s technickým a obchodným zázemím, s nákupnými stratégiami majú kapacitu na to, aby komoditné trhy sledovali. A tiež optimalizovali nákupnú politiku a chránili svojho spotrebiteľa, čo samostatné bytové kotolne či individuálni spotrebitelia jednoducho nedokážu," uviedol predseda predstavenstva Stanislav Janiš.

Pomoc dostanú aj ďalší

Okrem domácností v bytovkách s vlastnými kotolňami sa dočkajú pomoci s energiami aj ďalší. Vládny kabinet schválil minulú stredu na kompenzácie drahých energií sumu 52 miliónov eur z rezervy rozpočtu. Pomoc sa sústredí najmä na odberateľov, ktorých poplatky štát nereguluje. Základným a stredným školám, ktorým vzrástli ceny energií, pôjde 30 miliónov eur. Nemocniciam 12 miliónov eur a domovom sociálnych služieb a detským domovom 10 miliónov eur.

Vyplácanie peňazí bude v kompetencii jednotlivých rezortov. Sulík spolu so šéfom rezortu práce a sociálnych vecí Milanom Krajniakom (Sme rodina) ohlásili, že systém podávania žiadostí o dotácie spolu s detailmi zverejnia na stránkach svojich rezortov od pondelka 14. februára. Napríklad domovy dôchodcov a zariadenia sociálnych služieb patria do kompetencie ministerstva práce a sociálnych vecí. Školy bude riešiť ministerstvo školstva, nemocnice ministerstvo zdravotníctva. Nad nimi všetkými bude ministerstvo financií, ktoré bude na míňanie peňazí dohliadať. „Všetci žiadatelia budú musieť presne vydokladovať účty za energie a nárast platieb,” dodal Krajniak.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #kotolňa #CZT