Pokračovanie článku: Rodiny v bytovkách dostali na výber. Majú 5 dní, aby získali lacnejšie teplo

Zastreší to štátna firma

Lednár upozorňuje, že ponuka ministerstva hospodárstva vôbec neberie ohľad na alternatívnych dodávateľov, ani existujúce zmluvné vzťahy. „Slovensko má voľný trh s energiami, takže si môže každý odberateľ vybrať svojho dodávateľa. Podľa tohto riešenia sa má odberateľ zaviazať na minimálne 2 roky SPP. Čiže už z tohto je jasné, že sa nejedná o žiadnu pomoc, ale zmluvný vzťah s dominantným dodávateľom plynu, čo je v rozpore s fungovaním voľného trhu," tvrdí.

Podľa Jozefa Badidu, analytika portálu energieprevas.sk, sa štát opäť raz rozhodol robiť sociálnu politiku cez štátnu firmu. „Navyše sa rozhodol ponúknuť lepšie ceny len pre vybraný segment odberateľov, čo isto nepoteší ostatné neregulované skupiny,“ upozorňuje analytik. Podobne dotknutí sa podľa neho môžu cítiť i odberatelia tepla v mestách, kde manažéri teplární tiež nakúpili zemný plyn za vyššie ceny. Systémovejším riešením do budúcna by bolo podľa Badidu opätovne pripojiť tieto bytové domy na systém centrálneho zásobovania teplom (CZT).

Prezidentka Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku Monika Šamková víta riešenie ministerstva hospodárstva. No pýta sa, čo bude s bytovkami, ktoré majú zmluvy z minulosti ešte regulované a skončia v priebehu roka alebo do troch rokov. „Podľa našich informácií sú aj bytové domy, ktoré vybudovali domovú kotolňu len teraz, pre tých nie je možné tieto výhodné ceny zazmluvniť, lebo nemajú históriu,“ hovorí prezidentka združenia pre Pravdu.

Vývoj trhovej ceny zemného plynu Foto: ÚRSO
296 vyvoj-trhovej-ceny-zemneho-plynu Vývoj trhovej ceny zemného plynu

Preto navrhuje Sulíkovi, aby zmenil zákon a všetky domácnosti by prešli pod štátnu reguláciu. Zároveň odporúča všetkým bytovým domom, aby sa na mailovú adresu prihlásili, pokiaľ im ich dodávateľ ponúka vyššiu sumu ako SPP.

Výbor pre hospodárske záležitosti galek kremský Čítajte viac Mestá, obce, nemocnice aj domácnosti. Za drahšie energie ich čaká 200-miliónový účet

Obyvatelia domov by sa nemali obávať ani v prípade, že novú, nevýhodnejšiu zmluvu už podpísali a mohli by im hroziť sankcie či pokuty za zmenu dodávateľa. „Z toho dôvodu potrebujeme, aby sa do piatka všetci, čo pociťujú problém, hlásili, a potom to budeme vedieť riešiť,” odpovedal na otázku denníka Pravda Sulík.

Sám očakáva, že problémy s vysokými účtami budú spadať do niekoľkých scenárov. V prvom scenári bytovke jej terajší dodávateľ ponúkne výhodnejšie podmienky, ako je nová ponuka od SPP. Druhá možnosť je, že bytovku dobrovoľne a bez pokuty uvoľní od extrémne drahej zmluvy na nové dodávky a bytovka bude môcť prejsť pod SPP. „A sú aj ďalšie možnosti, ktoré teraz nechcem vymenovávať. Ale budeme riešiť každý jeden bytový dom, teda domovú kotolňu. Predstavujem si to tak, že veľkú časť, možno polovicu, vyriešime jednou ranou, lebo to bude na jedno kopyto to isté. Potom ďalšiu skupinu a ďalšiu až skončíme pri tých jednotlivých, veľmi individuálnych prípadoch,” dodal Sulík. Budúci týždeň by už malo ministerstvo vedieť aj to, koľko bytových domov tieto extrémne ceny zasiahli.

Zdraženie aj o 400 percent

Problémy, aké majú rodiny v bytovke zo Spiša, majú mnohí, účty im predražilo niekoľkonásobne. „Presné percento bytových domov, ktorých sa to dotklo, aktuálne nevieme, ale sú ich stovky, kde je zvýšenie v priemere 300 až 400 %, čo je pre jednotlivé domácnosti finančne neúnosné,” vyčíslila Monika Šamková.

Ako sa menia náklady na zemný plyn Foto: ÚRSO
Ako sa menia naklady na plyn Ako sa menia náklady na zemný plyn

Bytovky s vlastnou kotolňou sú z pohľadu plynární firemnými zákazníkmi, preto ich štát nemôže regulovať. „Premietnuté do praxe to znamená, že nespadajú pod cenovú kategóriu obyvateľov samostatných domácností a nemajú tak nárok na regulované ceny plynu," vysvetľuje Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov.

Mnohé z týchto bytových domov si za problém môžu do určitej miery samy, upozorňuje expert na energetiku Karel Hirman. Argumentuje, že nemalá časť z týchto domácností sa v minulosti z vlastnej vôle odpojila od takzvaného Centrálneho zdroja tepla (CZT), lebo nechcela byť v područí „teplárenského otrokárstva“. A následne v posledných rokoch, keď boli ceny nízke, mnohé platili značne nižšie ceny ako regulované ceny energií. Výkyv smerom nahor, ako pozorujeme dnes, bol pritom rizikom, o ktorom vopred vedeli. Sú ale aj bytové domy s vlastnou kotolňou, ktoré sa neodpojili od centrálneho zdroja vykurovania dobrovoľne, ale boli už postavené s vlastnou kotolňou.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #kotolňa #CZT