Sulíkov rezort reaguje na Slovenské elektrárne: Nie je dôvod, prečo by nemali byť Mochovce spustené

Najväčší projekt v histórii slovenskej energetiky - dostavba 3. a 4. bloku elektrárne v Mochovciach - je podľa Slovenských elektrární ohrozený.

11.02.2022 10:54
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS)
debata (13)

Slovenské elektrárne tvrdia, že nová daň, ktorú predstavil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ich dostane do bankrotu a ohrozí spustenie Mochoviec.

Sulíkov rezort v reakcii uviedol, že spustenie tretieho bloku Jadrovej elektrárne Mochovce je pre pre nich prioritou a nič nestojí v ceste spusteniu Mochoviec. „Tento blok je pritom už kompletne hotový, palivo je na sklade a čaká sa iba na vydanie druhostupňového rozhodnutia Úradom jadrového dozoru,“ odpísal tlačový odbor ministerstva hospodárstva s tým, že z tohto pohľadu nie je dôvod, prečo by tento blok nemal byť spustený.

Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární Čítajte viac Nová daň potopí dostavbu Mochoviec. Nie je na výplaty, v marci zbrankrotujeme, hovorí šéf elektrární

Trhová cena elektriny

Rezort hospodárstva tiež poukazuje na to, že navrhovaná daň je reakciou na pohyb trhových cien elektriny, ktoré podľa rezortu neodzrkadľujú slovenský nízkoemisný energetický mix a nízke výrobné náklady v jadrových elektrárňach.

„Na druhej strane je však slovenský spotrebiteľ, ktorý trhovú cenu musí zaplatiť v plnej výške. Tieto roztvorené nožnice vytvorili priestor na dodatočné zdanenie takto vytvoreného zisku, pričom súčasné nastavenie zákona iba vracia zisky spoločnosti do času pred energetickou krízou,“ vysvetľuje rezort hospodárstva, ktorý má v gescii aj energetiku.

O čom je nová daň?

Slovenské elektrárne ako jediný prevádzkovateľ jadrových reaktorov na Slovensku majú platiť od 1. marca špeciálnu daň vo výške 50 percent z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením.

V prvom roku chce vláda takto vybrať vyše 50 miliónov eur, v tom nasledujúcom až 300 miliónov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #elektráreň