Toto je riešenie energetickej krízy? Sulík sa na ľudí zvysoka vykašľal, zaútočil Matovičov poslanec

Predseda hospodárskeho výboru zjavne nie je spokojný s vyriešením kompenzácií kvôli drahým energiám. Peter Kremský (OĽaNO) napísal vo štvrtok podvečer status na Facebooku, kde ostro kritizuje ministra hospodárstva.

10.02.2022 18:23
Výbor pre hospodárske záležitosti kremsky Foto: ,
Výbor pre hospodárske záležitosti február 2022
debata (78)

„Je toto možné? Vláda vraj nebude riešiť prudké zdraženie kúrenia pre obyvateľov bytoviek? V Nitre platia o 62% viac, ako vlani, v Poprade o 57%, v Michalovciach o 49%, v Dubnici o 46%, v Humennom o 30%, v Námestove o skoro 66%,“ začína svoj ostrý status Peter Kremský.

Píše, že mesiace na to upozorňuje. Upozornil na to ministra hospodárstva a predsedu ÚRSO vyzval, aby hľadali a navrhli riešenie. „V januári sa konečne začalo črtať riešenie. Štát by vyrovnal domácnostiam zdraženie nad určitú hranicu, napríklad 25%, Tým by ich ochránil pred prudkým zdražením, ktoré nemohli nijako ovplyvniť. Prostriedky na to by štát získal z energetických firiem, ktoré na zdražení najviac zarábajú,“ pokračuje poslanec.

Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární Čítajte viac Nová daň potopí dostavbu Mochoviec. Nie je na výplaty, v marci zbrankrotujeme, hovorí šéf elektrární

Výsledok ho zjavne prekvapil. Zdania sa iba elektrárne, ktoré sú na tom aj tak finančne dosť biedne. Kompenzovať sa bude iba zdraženie pre školy, nemocnice a sociálne zariadenia, dodáva.

Napísal, že Sulík sa na ľudí zvysoka vykašľal. „A občania? Tých dostal na starosť minister hospodárstva Sulík a ten sa na nich zvysoka vykašle. Že im zdraželo teplo na dvojnásobok? No a čo? Nech si zvyknú, nech kúria menej alebo nech menej jedia? Alebo si majú do bytovky namontovať piecku a dymiť cez balkón ako v Bielorusku?“, pýta sa Kremský.

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac Benzínová turistika v Poľsku, plné bandasky lacných palív. Za plnú nádrž sa dá ušetriť aj 10 eur (+ prepočty)

Kremský chce zvolať ďalší výbor. Už budúci utorok. Na ňom majú hľadať nové riešenia a tento raz pre ľudí.

Vláda našla riešenie, ako pomôže ľuďom s rastúcimi cenami energií. Minister hospodárstva Richard Sulík a minister financií Igor Matovič dospeli k vzácnej zhode. Rozhodli, že zdania jadrové elektrárne a peniaze pôjdu na kompenzáciu vysokých účtov za energie pre mestá, obce či bytovky s vlastnými kotolňami.

Tento rok suma na kompenzácie predstavuje 52 miliónov eur. Pomoc sa sústredí najmä na odberateľov, ktorých poplatky štát nereguluje. Základným a stredným školám, ktorým vzrástli ceny energií, pôjde 30 miliónov eur. Nemocniciam 12 miliónov eur a domovom sociálnych služieb a detským domovom desať miliónov eur. „Pomoc dostanú aj domácnosti žijúce v bytových domoch s vlastnými kotolňami, ktorých účty za teplo narástli o viac ako 50 percent,” doplnil minister hospodárstva Richard Sulík.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Peter Kremský