Pokračovanie článku: Nová daň potopí dostavbu Mochoviec. Nie je na výplaty, v marci zbrankrotujeme, hovorí šéf elektrární

Štát bojkotuje vlastný podnik

Ministri Matovič a Sulík prišli s návrhom zdaniť jadrové elektrárne v stredu. „Milé Slovenské elektrárne, nechajte si ten váš prirodzený zisk, ale o to, čo je navyše, sa podelíme,“ odkázal firme na tlačovej konferencii Sulík. Bizarné je, že elektrárne sa o novej dani dozvedeli až z ministerskej tlačovky. „Dozvedeli sme sa to z médií. Považujeme to za veľmi nevhodné ovplyvňovanie podnikateľského prostredia,“ konštatoval Strýček.

Minister financií síce hovorí, že majiteľom elektrární „zisky narastú neúmerným spôsobom“, no tie to vidia úplne opačne. Navrhovaná daň podľa nich vysoko prevyšuje predpokladaný zisk firmy.

Strategický plán na roky 2022 až 2026, ktorý navyše schválili aj zástupcovia štátu, ktorý je tretinovým akcionárom v spoločnosti, predpokladal čistý zisk na rok 2022 na úrovni 92 miliónov eur a na rok 2023 na úrovni 320 miliónov eur. „Zavedenie dane z nadmerného zisku spôsobí na rok 2022 čistú stratu na úrovni 72 miliónov eur a na rok 2023 na úrovni 161 miliónov eur,” uviedla hovorkyňa elektrární Oľga Baková. Podľa prepočtov elektrární by mala daň v roku 2022 získať 207 miliónov eur a v tom ďalšom až 608 miliónov eur.

Viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor tvrdí, že zaviesť novú špeciálnu daň nie je úplne nezvyčajné riešenie. Sú viaceré príklady, keď sa už použila, napríklad pri bankovom odvode. „Z môjho pohľadu je však tá paleta dostupných riešení širšia,” dodal viceguvernér. Lednár napríklad navrhuje, že namiesto zdaňovania by bolo rozumnejšie viesť rokovania o fixácií kapacity pre dodávateľov energií na území Slovenska v obdobiach energetickej neistoty, ako máme teraz.

Badida tvrdí, že vláda je pod tlakom a snaží sa hľadať peniaze. Poukazuje na to, že v súčasnej kríze sú najviac zasiahnutí odberatelia energií. Nová daň by zase zasiahla ťažobné spoločnosti a výrobcov elektriny.

© Autorské práva vyhradené

263 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #atómová elektráreň #Mochovce #elektrina