Nová daň potopí dostavbu Mochoviec. Nie je na výplaty, v marci zbrankrotujeme, hovorí šéf elektrární

Najväčší projekt v histórii slovenskej energetiky - dostavba 3. a 4. bloku elektrárne v Mochovciach - je ohrozený. Oznámil to generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Reaguje na novú daň pre atómové elektrárne, ktorou chcú ministri hospodárstva Richard Sulík (SaS) a financií Igor Matovič (OĽaNO) zaplatiť 52-miliónovú štátnu pomoc s vysokými cenami energií školám, nemocniciam a domácnostiam.

10.02.2022 12:48 , aktualizované: 18:00
Branislav Strýček, generálny riaditeľ... Foto:
Branislav Strýček
debata (263)

Problém je, že firma sa nachádza pre dlhoročnú dostavbu 6-miliardového projektu „atómky“ v dlhoch. Spustením dane by sa potopila do bankrotu a stiahla so sebou aj Mochovce. „Banky nám už neposkytnú ďalšie prostriedky, v marci nebudeme schopní splácať svoje záväzky. Nachádzame sa na vrchole svojho zadlženia, rozoberú si nás na súčiastky,“ zdôraznil šéf elektrární.

Slovenské elektrárne ako jediný prevádzkovateľ jadrových reaktorov na Slovensku tak majú platiť od 1. marca špeciálnu daň vo výške 50 percent z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením. V prvom roku chce vláda takto vybrať vyše 50 miliónov eur, v tom nasledujúcom až 300 miliónov.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič sa so Sulíkom dohodol, vymysleli novú daň. Milé Slovenské elektrárne, podelíte sa s nami o zisk

Štát má chrániť stabilné zdroje

Analytici považujú krok zdaniť najväčšieho slovenského výrobcu elektriny za zlý. „V dobe, keby sa celý svet zvíja v energetickej kríze, je to veľmi nesystémové rozhodnutie ísť zdaňovať náš najstabilnejší zdroj elektrickej energie. Hlavne, keď by sa ministerstvá mali zamýšľať, ako ochránia podniky pred dosahmi extrémne vysokých cien energií, ktoré sú pre veľkú časť likvidačné,” myslí si Andrej Lednár z poradenskej spoločnosti Prvá energetická.

Práve marec, odkedy má začať špeciálna daň, je navyše pre Slovenské elektrárne mesiacom, keď im dôjdu finančné rezervy a hrozí vyhlásenie konkurzu. Ak sa daň podarí schváliť, Slovenské elektrárne ohlásili, že zastavia dostavbu štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

VIDEO: Elektrárne sa bránia novej dani

Video

„Ak by už bolo v prevádzke všetkých šesť jadrových blokov, dnes by ich vlastníkov táto dodatočná daň trápila omnoho menej. Bohužiaľ, nekonečná dostavba Mochoviec stále pokračuje a zaujímavé príjmy z vysokých cien dopredu predávanej elektriny sa ukážu až v rokoch 2023 – 2024 a neskôr," vysvetľuje Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Práve na problémy so spustením tretieho mochovského bloku, ktorý je už dokončený, a čaká už len na druhostupňové povolenie, poukazujú aj elektrárne. „Potrvá totiž ešte niekoľko mesiacov, podľa toho, ako budú chodiť námietky, kým sa dostaneme k zavážaniu paliva a oficiálnemu spusteniu tretieho bloku. Toto nevieme urýchliť. A každý mesiac čakania na uvedenie do prevádzky nás stojí okolo 15 miliónov eur, je tam potrebná údržba, platy zamestnancov,” vyčíslil šéf elektrární.

Aby štát mohol začať elektrárne zdaňovať, musí nový zákon prejsť parlamentom. Elektrárne chcú preto zakročiť a komunikovať celú problematiku s vládou. „Samozrejme, analyzujeme naše možnosti obrany. Vynaložíme všetky naše prostriedky na to, aby sme tú situáciu zvrátili,“ povedal Strýček. Vláda prijala zákon v stredu bez predchádzajúceho rokovania so samotnými Slovenskými elektrárňami. Denník Pravda viackrát oslovil ministerstvá financií aj hospodárstva, ani jeden z rezortov však do uzávierky situáciu nekomentoval.

© Autorské práva vyhradené

263 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #atómová elektráreň #Mochovce #elektrina