Pokračovanie článku: Matovič sa so Sulíkom dohodol, vymysleli novú daň. Milé Slovenské elektrárne, podelíte sa s nami o zisk

Samosprávy žiadajú centralizáciu

Samosprávy okrem pohotovostných dotácií žiadajú aj dlhodobé riešenie. Hospodársky výbor dlhodobo diskutuje o tom, že štát pomôže vytvoriť praktický a prehľadný systém nákupu plynu a elektriny, ktorý by umožnil včas reagovať na zmeny cien.

Jozef Viskupič (SaS), predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda krajskej organizácie SK 8, pre mestá žiada vytvoriť systém centralizovaného obstarávania. Vzorom má byť hromadné obstarávanie zemného plynu, ktoré robí ministerstvo zdravotníctva v centrálnom obstarávaní pre svojich 20 nemocníc, ktoré majú v správe.

„To je dobrý nástroj aj do budúcnosti. Sú inštitúcie, ktoré si nevedia efektívne verejne obstarávať, starostovia nie sú špekulantmi na burze, spoločný nástroj by im pomohol,” potvrdil Galek. Zelenú dal takémuto kroku aj regulátor ÚRSO.

Naďa Trenčanská Bedušová, výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov, v tejto súvislosti v utorok na hospodárskom výbore upriamila pozornosť aj na sektor ambulancií, kam patria všeobecní lekári a špecialisti. Tí totiž v doterajších diskusiách o pomoci s vysokými cenami energií úplne chýbali. „Sú legislatívne vnímaní ako podnikatelia, keďže sídlia v nemocniciach, či poliklinikách, no pritom majú v ambulanciách spotrebu energie porovnateľnú s bežnými domácnosťami. Od januára v dôsledku vysokých nákladov zatvorilo 20 ambulancií bez náhrady. Nájmy im niektorí prevádzkovatelia dvihli aj z 500 na 1¤000 eur,” upozornila. Problém sa podľa nej týka približne 10-tisíc ambulantných poskytovateľov na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #energie #opatrenia