Nateraz nehrozí nedostatok tepla. Vykurovacia sezóna sa vyvíja podľa predpokladov

Vykurovacia sezóna sa vyvíja podľa predpokladov. Nič ani nenasvedčuje tomu, že by mala prísť extrémna a dlhodobejšia zmena oproti dlhodobému priemeru.

07.02.2022 13:40
izolácia, teplo, kúrenie, šetrenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Ako pre agentúru SITA uviedol senior manažér pre CZT spoločnosti Veolia Energia Slovensko Peter Kurilla, nateraz nehrozí nedostatok tepla pre odberateľov. Po štátnych teplárňach v Bratislave, Košiciach a v Žiline, štvrtý najväčší dodávateľ tepla garantuje svojim zákazníkom stabilné dodávky energií.

„Dostatok tepla úzko súvisí s dostatkom paliva pre jeho výrobu. V tejto oblasti máme zazmluvnené dostatočné objemy palív, aby sme dokázali uspokojiť dopyt po teple od všetkých svojich odberateľov aj v prípade panovania dlhodobejšie extrémnejších klimatických podmienok,“ povedal Kurilla.

potraviny, nákup, rúško Čítajte viac Kollárov poslanec chce zaviesť dvojité cenovky v obchodoch. Podarí sa mu ukázať, ako reťazce zarábajú na ľuďoch?

Aj spoločnosť Veolia Energia Slovensko sleduje situáciu na poli medzinárodných dodávok plynu, ale aj na vnútroštátnom trhu s inými palivami. „Vyhodnocujeme všetky rizika s tým súvisiace. Samozrejme tak ako iné energetické a priemyselné podniky disponujeme krízovým plánom v prípade nastolenia tzv. stavu núdze vyplývajúceho napríklad zo znížených dodávok zemného plynu,“ doplnil Kurilla.

Spoločnosť sa nebráni ani prevzatiu dodávateľov tepla, ktorí zostanú v núdzi. V prvom rade chcú však udržať štandard dodávok tepla pre svojich aktuálny zákazníkov. „Sme samozrejme pripravení rokovať o prípadnom vstupe alebo prevzatí energetických spoločností, ktoré sa bohužiaľ ocitli v „slepej uličke“ a nedokážu riešiť problematickú situáciu ani v dlhodobejšom horizonte tak, aby nebol koncový odberateľ zaťažený neúmerne vysokou cenou,“ podotkol Kurilla.

Aktuálnu vykurovaciu sezónu hodnotí spoločnosť z pohľadu klimatických podmienok ako kontinuálne stabilnú. „Pri medziročnom porovnaní mesačných teplotných priemerov v zimnom období môžeme konštatovať, že v horizonte 3 až 5 rokov sa situácia vyvíja prakticky identicky. Sme však čoraz častejšie svedkami prudkých teplotných zmien v priebehu relatívne krátkeho časového obdobia, čo samozrejme vplýva na mieru dosahovanej energetickej účinnosti tepelno-energetických sústav a vyžaduje si to aj precíznejšiu reguláciu a optimalizáciu riadenia doslova na hodinovej báze,“ konštatoval Kurilla, podľa ktorého v dlhodobejšom horizonte zhruba 10 až 15 rokov pozoruje jeho spoločnosť mierne zvýšenie priemerných teplôt o približne 0,7 až 1,2 celsiových stupňov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #teplo #kúrenie