Pokračovanie článku: Expert na energetiku Hirman: Nechceli byť v „teplárenskom otrokárstve“ a teraz sa sťažujú?

Keďže nepoznám detaily, neviem sa k tomu presne vyjadriť. Ale nie som zástancom takýchto fondov, lebo v praxi sa ťažko dosiahne úplná férovosť a často sa to končí veľkým konfliktom, pretože vo finále budú tí zodpovednejší a profesionálnejší doplácať na nezodpovedných lajdákov. Opakujem: ak samosprávy si úzkostlivo strážia svoje rozpočty a právomoci voči vláde v iných oblastiach, prečo by teraz mala vláda brať na seba zodpovednosť za plnenie úloh samospráv – navyše ak vieme, že ceny energií raz stúpajú a raz klesajú.

Je dobrým nápadom presunúť niektorých neregulovaných odberateľov (napr. bytovky) pod regulovaných?

Problém s bytovkami (zvlášť tie, čo sa odpojili od CZT) som už opísal v odpovedi č.2. Len zdôrazním ešte raz, že takýto postup považujem za diskriminačný a nespravodlivý voči bytovkám na CZT, ktorých je na Slovensku drvivá väčšina.

Ako hodnotíte návrh využiť systém všeobecného hospodárskeho záujmu, kde by štát využil štátne energopodniky ako napríklad Gabčíkovo? V minulosti s tým bol pri uhlí problém, veľa kritiky. Využíva sa tento nástroj v súčasnosti aj na iné zdroje?

Všeobecný hospodársky záujem sa má uplatňovať v kritických situáciách spôsobených haváriami, prírodnými katastrofami a pod. Výkyvy cien energií na trhu za takúto situáciu nepovažujem. Čo si však myslím je to, že všeobecne dividendy zo štátnych podnikov by mali primárne slúžiť na sociálne programy zamerané na pomoc obyvateľstvu. Lebo my, občania, sme akcionármi týchto podnikov, a nie ministri a štátni úradníci. Preto výnos z dividend týchto podnikov by sa mal vracať do eura občanom a my, občania, by sme mali tlačiť vládu a manažment týchto podnikov do čo najlepších hospodárskych výsledkov.

Hovorí sa aj o prerozdelení peňazí z envirofondu. Je to dobrý nápad, je to reálne?

Envirofond sa plní z poplatkov firiem za emisie. Zmyslom jeho vytvorenia a fungovania nie je zakrývať diery v štátnom rozpočte, ale práve napomáhať naspäť biznisu ale aj občanom sa vysporiadať s energetickou a ekologickou záťažou podporením zmysluplných projektov zameraných na zníženie energetickej náročnosti (energet.efek­tívnosť a úspory), použitia lokálnych OZE a tým aj zníženie emisií. Som presvedčený, že práve v tejto dobe majú byť zdroje Envirofondu využité o to viac na takýto účel, pričom vzhľadom na extrémnu situáciu na trhu -a hlavne vzhľadom aj na extrémne vysoké ceny emisií a teda aj neočakávane oveľa vyšší príjem Envirofondu – je nutné, aby sa tieto zdroje použili na pomoc biznisu aj občanom dočasne aj s cenami energií, avšak v súlade s pravidlami EÚ a platnými zákonmi.

Sú podľa vás riešením finančné kompenzácie vo forme energošekov pre rizikové skupiny ako dôchodcovia či poberatelia sociálnych dávok, ktorých vyššie účty môžu zasiahnuť?

Cielená pomoc naozaj sociálne ohrozeným domácnostiam a občanom je najlepšia a najspravodlivejšia. Aké formy sa zvolia, to už závisí od toho, aké mechanizmy náš sociálny systém vie rýchlo a efektívne využiť. Energošeky určite môžu byť jedným z veľmi účinných nástrojov a oveľa spravodlivejším ako zníženie DPH, lebo zo zníženia DPH profitujú aj bohatšie domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #teplo #domácnosti #energetika